2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Tokaji rablógyilkosság: Közel 100 év büntetésForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-01 15:51:53
Megszülett az elsõfokú ítélet a rablógyilkosság ügyében Két életfogytiglani büntetést is kiszabott a B.-A.-Z. Megyei Bíróság a két és fél évvel ezelõtti tokaji rablógyilkosság ügyében.

Kedden reggel 8 órakor kezdte meg az ítélethirdetést a B.-A.-Z. Megyei Bíróság dr. Sebe Mária vezette bírói tanácsa a két és fél évvel ezelõtt Tokaj mellett elkövetett pénzszállító-rablógyilkosság vádlottjai ügyében.

13.19: Megszületett a B.-A.-Z. Megyei Bíróság elsõ fokú ítélete:

- Két darab életfogytiglan jutott az elsõ és harmadrendû vádlottnak
- A másodrendû vádlott 15 év fegyházat kapott, õk mindhárman ott voltak a pénzszállító mellett a rablás idején.

- A negyedrendû vádlott, a "figyelõ" 3 év börtönbüntetést kapott bûnpártolásért, valamint a szülõk fejenként 2 évtõl 3év 6 hónapig terjedõ büntetést kaptak szintén bûnpártolásért.

Az életfogytiglant kapott elsõrendû vádlott leghamarabb 35 év, még a harmadrendû vádlott 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

A pénzszállító Brink társaság részérõl az ítélet végeztével elhangzott, hogy az elrabolt 166 millió forintból valamivel több, mint 119 milliót megtérítettek.
A biztosítási önrész maradt hátra, ami 47 millió forint, ezt az összeget a bíróság az elsõ négy vádlottal szemben kívánja megtéríteni.

Az ítélethozatal után a vádlottak fellebeztek, így várhatóan a Debreceni Ítélõtáblára kerül az ügy.

8.42: Késéssel indult a keddi tárgyalás, mert a hatodrendû vádlott nem jelent meg a tárgyaláson. Mint kiderült félre értette a tárgyalás idõpontját.

Ezután a bíróság kiürítette a tárgyalótermet, csak a vádlottak és a fegyõrök maradtak bent, még megérkezett a hatodrendû vádlott. Így negyed órás késéssel kezdõdhetett el a tárgyalás.

A bíróság az utolsó szó jogán lehetõséget adott a vádlottaknak.
Az elsõ rendû vádlott, a volt rendõr azt mondta: veszélyes embernek állította be õt a média, de õ nem az, van benne bûbánat, magát hívõembernek  mondta. Sajnálja a meggyilkolt biztonsági õrt, de neki nincs köze az emberöléshez, ha tudta volna, hogy mi készül, akkor õ megakadályozta volna gyilkosságot.

A másodrendû vádlott nem élt az utolsó szó jogával, a harmadrendû vádlott, a pénzszállító autót annak idején vezetõ férfi bocsánatot kért az áldozat szüleitõl és úgy fogalmazott, ha tehetné visszaforgatná az idõt és semmissé tenné a történteket.

A negyedrendû vádlott, akinek "figyelõ szerepe volt" azt mondta, amit elkövetett, azt bevallotta, de nem ölt. Szeretné folytatni tanulmányait, kijelentette, hogy nem tudott arról a történtek idején, hogy az egyik biztonsági õrt megölték

A többi vádlott nem élt az utolsó szó jogával.

Dr. Sebe Mária ezt követõen a tárgyalást berekesztette és közölte, hogy a bíróság  visszavonul, hogy megtárgyalja az ítéletet és délután 1 órakor kerül sor az ítélethirdetésre.

7.35: Az ügy fõvádlottjai esetében akár életfogytiglani büntetést is kiszabhat a taláros testület. Összesen 8 vádlottja van az esetnek, ebbõl 3 férfi a fõvádlott, akiket elõre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel és lõfegyverrel való visszaéléssel, további 5 vádlottat pedig haszonszerzés végett, emberöléssel kapcsolatosan elkövetett bûnpártolással vádolnak.
Jelenleg négy vádlott van elõzetes letartóztatásban.

 

 

Elõzmény:


A pénzszállító autót 2007. március 27-én támadták meg Tokaj közelében. Az autót kísérõ egyik biztonsági õrt brutálisan meggyilkolták. A nyomozás kiderítette, hogy a másik biztonsági õr, akire megkötözve találtak rá, szintén részt vett a bûncselekmény elkövetésében. A rablók több mint 166 millió forintot zsákmányoltak. Két - a rablásban részt vett - férfi szüleit bûnpártolással vádolják, mert a vádirat szerint a rabolt pénzbõl egy tanyát vásároltak Kiskunhalas mellett, ahol végül a rendõrség rajtaütött a társaságon.

Az ügyész a perbeszédben - még június elején - az elsõ és harmadrendû vádlottra életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását, és azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy legkorábban harminc év múlva bocsáthatók feltételesen szabadlábra. A másodrendû vádlott esetében - tekintettel arra, hogy a bûncselekmény elkövetésekor még nem volt húszéves - fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, a lehetõ legmagasabb tartamban. A negyed-, ötöd-, hatod, heted-, és nyolcadrendû vádlottaknak börtönbüntetést javasolt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!