2020. május 25. Hétfő, Orbán.
 
Érettségi – A magyar írásbelikkel kezdõdnek a vizsgákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-04 12:09:15
A magyar nyelv és irodalom valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel kezdõdnek ma az idei érettségik.

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten 1 174 helyszínen 77 975 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1 904 vizsgázó tesz érettségit.

A magyar nyelv és irodalom tárgy középszintû írásbelije 240 perces. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésükre.

A diákok elõször a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ennek az összegyûjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. A vizsgázók a szövegértési feladatlapon belül a rendelkezésükre álló idõt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatják.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztõ céllal íródott tanulmány, publicisztikai mû egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérõ típusú, mûfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. A diák által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1 500 szó.

A magyar nyelv és irodalom tárgy emelt szintû írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli nyelvi-irodalmi mûveltségi feladatsorból és három különbözõ szövegalkotási feladatból tevõdik össze. A vizsgázók a rendelkezésükre álló idõt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.
A nyelvi-irodalmi mûveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi mûveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetõlegesen 40-60 százalék.

Magyar mint idegen nyelvbõl középszinten 55 helyszínen 113 diák tesz érettségit, ebbõl csak középszinten lehet vizsgázni. Az írásbeli négy elkülönülõ részbõl áll: a diákok az “Olvasott szöveg értése”, a “Nyelvhelyesség”, a “Hallott szöveg értése” és az “Íráskészség” feladatsorait oldják meg. A középszintû írásbeli teljes idõtartama 180 perc.

A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!