2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Huszonegy településen lesznek programok az európai ifjúsági héten MagyarországonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-05 09:22:40
Huszonegy településen kezdõdnek hétfõn programok az európai ifjúsági hét keretében Magyarországon, a rendezvények középpontjában a fiatalok aktív társadalmi és munkaerõ-piaci részvétele áll.

Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára hétfõi, budapesti sajtótájékoztatóján az Új Nemzedék Központban azt mondta, Európa-szerte 33 országban kezdõdnek – illetve egyes országokban már megkezdõdtek – az európai ifjúsági hét programjai. A várakozások szerint Magyarországon mintegy nyolcezer fiatal tud részt venni az eseményeken, amelyeket civil szervezetek szerveztek.

A fiatalok ezeken a rendezvényeken számos fontos, õket érintõ témáról kaphatnak tájékoztatást, például a munkavállalásról, fel tudják tenni az õket érintõ kérdéseket, a programok egy része pedig kifejezetten a szórakozást szolgálja.

Az ifjúsági hét egyik központi témája a fiatalok munkaerõ-piaci részvétele, ezzel kapcsolatban Novák Katalin emlékeztetett arra: a kormányzatnak fontos a fiatalok foglalkoztatása, ennek érdekében indult el részben az ifjúsági garanciaprogram. A 25 év alatti munkanélküliek foglalkoztathatóságát segítõ ifjúsági garanciaprogramra a kormány 200 milliárd forintot biztosít, azt az unió 15 milliárd forinttal támogatja.

A fiatalok foglalkoztatása folyamatosan nõ – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy amíg az EU-ban a fiatalok munkanélküliségi rátája 20,9 százalék, addig Magyarországon 19,2 százalék.

Az európai ifjúsági hét programjai közül az államtitkár két rendezvényt emelt ki. Az egyik a csütörtöki parlamenti ifjúsági nap, amelynek keretében több száz fiatal nézheti meg, hol születnek a döntések, hogyan mûködik a parlament, találkozhat európai parlamenti képviselõkkel és a magyar Országgyûlés tagjaival. A fiatalok megfogalmazhatják kérdéseiket is a demokrácia szimbolikus épületében – tette hozzá Novák Katalin. A másik esemény a szombati margitszigeti Európa nap, amelyre több ezer fiatalt várnak.

Az államtitkár utalt arra is, hogy Kecskemét megpályázta a 2018-as Európa ifjúsági fõvárosa címet, a legfrissebb információk szerint a város pályázata az elsõ ötben van, és – mint mondta – támogatják Kecskemét pályázatát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!