2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Júniusban várhatók az elsõ pályázat-fecskék a megyei településeknekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-05 10:31:49
Csak egyike az elérhetõ uniós forrásoknak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP).

Ezen a héten pénteken egy hosszú folyamatot zár le a megyei közgyûlés, amely a május 11-ei határidõn belül el kell fogadja Hajdú-Bihar Integrált Területi Programját (ITP) – jelentette be Pajna Zoltán elnök hétfõi sajtótájékoztatójukon. Emlékeztetett arra, hogy még 2012. november végén fogadta el a közgyûlés a megyei szintû helyzetfeltáró dokumentum elkészítését, amit egy év múlva a területfejlesztési koncepció elfogadása követett, újabb esztendõ múltán pedig a fejlesztési program is elkészült. Ennek egy átdolgozott második változatát nyújtotta be az önkormányzat az irányító hatósághoz minõségbiztosításra, és miután azt is megkapta, ezt a változatot kell elfogadnia pénteken a közgyûlésnek. Ezt követõen kapja meg újra az irányító hatóság, majd kormányzati elõterjesztés készül belõle, és várhatóan júniusban megjelennek a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozó elsõ TOP-os pályázatok.
Forrásvesztés a tét

Ibrányi András, a megyei önkormányzat fejlesztési, tervezési és stratégiai osztályának vezetõje megismételte, amit korábban már több alkalommal közöltünk, hogy az ITP keretében 49 milliárd 620 millió forint uniós támogatást használhat fel Hajdú-Bihar. Ismertette azokat az indikátor vállalásokat is, melyek nem teljesítése forrásvesztéssel jár. Eszerint 2023-ig a megyében többek között ki kell alakítani 85 hektár fejlesztett, illetve épített ipari parki területet, 21 kilométer utat kell megépíteni, illetve korszerûsíteni, 776 új bölcsõdei férõhelyet kell teremteni, városi területen 86 ezer 629 négyzetméternyi nyitott téret kell létrehozni vagy vagy helyreállítani és 42,6 kilométer kerékpárutat kialakítani.
Többféle programból kapható támogatás

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy az önkormányzatok más uniós programokra is pályázhatnak, egyebek mellett természeti és kulturális örökség megõrzésre, gyógyhely minõsítésû települések turisztikai fejlesztésére és a fenntartható városi közlekedés fejlesztésére. A 10 ezer lakosnál kisebb településeknek igénybe vehetõ Vidékfejlesztési Programot viszont még nem fogadta el Brüsszel – mondta Pajna Zoltán, aki ismertette azt az öt közép-európai programot is, melyek pályázataira szintén jelentkezhetnek majd a hajdú-bihari települések önkormányzatai.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!