2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Diákok a katasztrófavédelembenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-05 11:42:22
Igazi sikertörténet megyében a középiskolások közösségi szolgálata.

Bekapcsolódhatnak a tûzmegelõzés és a tûzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonsági szakterület munkájába azok középiskolások, akik a jövõ évtõl érettségiznek, és az ötven órányi közösségi szolgálatot a megyei katasztrófavédelemnél teljesítik.

Mint arról Kelemen-Madai Petra tûzoltó hadnagy, az igazgatóság szóvivõje beszámolt, a diákok az elméleti felkészítés után beöltözhetnek a védõfelszerelésekbe, beülhetnek a tûzoltójármûvekbe, valamint védõruhában alapszerelést (tömlõgurítás, mentõkötés) végezhetnek. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre jobban vonzza a fiatalokat a katasztrófavédelem, melyet érdekesnek és sokszínûnek tartanak. A szakemberek próbálnak olyan ismereteket átadni a diákoknak, melyeket a mindennapi életben is tudnak hasznosítani, ilyen például, hogy mit kell tenni lakástûz, ételleégés esetén, vagy ha kigyullad egy elektromos vezeték.
Prevenciós tevékenység

A két és fél évvel ezelõtt elkezdõdött közös munka mostanra ért be igazán a megyében, a fiatalok körében nagy népszerûségnek örvend a katasztrófavédelemnél eltöltött ötvenórás szolgálat. Ez alatt a diákok saját élményû tanulással megismerkedhetnek a segítõ magatartás számos lehetõségével, melynek kapcsán fejlõdik az empatikus, az együttmûködési, a problémamegoldó, valamint az önkéntes feladatvállalási és megvalósítási képességük. Késõbb nagy valószínûséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért. Emellett a megyei tûzmegelõzési bizottság aktív prevenciós tevékenységében is szerepet vállalhattak, hiszen az elmúlt két évben a Campus Fesztiválon, tavaly a Hajdúsági és Farmer Expókon keresztül is közelebb kerültek a tûzmegelõzés fontosságához és a lakosság felkészítéséhez.
Már 48 intézménybõl

Az iparbiztonság iránt érdeklõdõ diákok a veszélyesáru-szállítást nyomon követõ rendszerek karbantartásában és alkalmazásában, illetve veszélyes üzemek bejárásán vehettek részt, de tevékeny szerepet kaphattak a katasztrófavédelmi mûveleti labor jármûveinek napi karbantartásában, üzemszerû mûködtetésében is.

A pozitív visszajelzések a számokban is megmutatkoznak, hiszen a két évvel ezelõtti, 12 iskolával kötött megállapodáshoz képest most már megyei szinten 48 tanintézménybõl várják a mintegy 1600 diákot délutánonként a debreceni, a püspökladányi és a hajdúnánási kirendeltségeken, illetve hivatásos tûzoltó-parancsnokságokon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!