2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Érettségi – Eduline: logikai és síkgeometriai feladatok a matematika írásbelinForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-06 09:04:53
Az Eduline információi szerint a középszintû matematika érettségi elsõ részében a többi között logikai feladatokat kell megoldaniuk a kedd délelõtt vizsgázó diákoknak.

A portál azt írta: az érettségi feladatsor elsõ részében van még sorozat és statisztikai feladat is, utóbbinál terjedelmet és mediánt kérnek.

A feladatok között szerepel továbbá százalék- és térfogatszámítás, valószínûségszámítás, valamint egy komplexebb, kombinatorikát, valóságszámítást és halmazelméletet magába foglaló feladat is.

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint középszinten 1252 helyszínen 77 236 vizsgázó, emelt szinten 84 helyszínen 3696 diák ad számot tudásáról.
Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia, német és spanyol nyelven vizsgázó is van.

A matematika középszintû írásbeli vizsgája 180 perces. A diákok elõször az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg.

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, ez az alapfogalmak, definíciók, egyszerû összefüggések ismeretét hivatott ellenõrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. A II/A rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésbõl állnak. A II/B. rész három, egymással megegyezõ pontszámú feladatot tartalmaz, ezek közül a vizsgázó választása szerint kettõt kell megoldani, és csak ez a kettõ értékelhetõ.

A matematika vizsgatárgy emelt szintû írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részbõl áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló idõt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

A vizsgázók közép- és emelt szinten is használhatnak függvénytáblázatot (egyidejûleg akár többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzõt, vonalzót, szögmérõt.

A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Szerdán a vizsgák a történelem írásbelikkel folytatódnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!