2022. január 19. Szerda, Sára, Márió.
 
Hazatért Nepálból a Debreceni Egyetem különleges orvoscsoportjaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-06 09:58:22
A nepáli földrengés után 350 sérültet látott el a katasztrófa helyszínén az elmúlt csaknem egy hét alatt a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentõcsoportja (DEKOM) – közölte a DEKOM vezetõje újságírókkal, miután a csoport tagjai kedden megérkeztek Budapestre.

Késmárky András a Liszt Ferenc-repülõtéren tartott rögtönzött sajtótájékoztatón hangsúlyozta: olyan térségben nyújtottak segítséget a helyieknek, ahol nemhogy a földrengés idején, de az elmúlt öt évben sem volt orvosi ellátás.

Helyi egészségügyi személyzet segítette a négytagú orvoscsoport küldetését, amelynek több mint 2 millió forintos költségeit egyesületük összegyûjtött pénzébõl, illetve saját zsebbõl finanszírozták – tette hozzá.

Elmondta, zömében gyerekeket és nõket gyógyítottak egy helyi rendelõben a saját felszerelésükkel és gyógyszereikkel. A maradék gyógyszert, kötszert és eszközöket pedig a nepáli kormánynak adományozták.

Hozzáfûzte: nagyon sok embert kell a katasztrófa által kiváltott sokk miatt kezelni, illetve több öngyilkosjelöltet is elláttak poszttraumatikus stressz szindróma miatt.

Úgy vélekedett, hogy a földrengés áldozatainak akkut sürgõsségi ellátására a jövõben már nem lesz szükség a térségben, ám továbbra sem megoldott a sérültek krónikus ellátása és utógondozása.

Kiss Csaba, a csoport tagja arról szólt, hogy nagyon nehéz körülmények között, egy félig összedõlt épületben, éjjel nappal dolgoztak, így alig volt idõ pihenésre. Az orvos azt mondta, a helyiek nagyon örültek nekik, ugyanis egy olyan régióban nyújtottak egészségügyi ellátást, ahol az övék volt az elsõ mentõcsapat.

A helyi hatóságok legfrissebb adatai szerint a Nepálban április 25-én bekövetkezett, 7,9-es erõsségû földrengés halálos áldozatainak száma meghaladja a 7550-et, a sérülteké pedig a 14 ezret. Több mint 200 ezer épület teljesen megsemmisült, 190 ezer pedig részlegesen megrongálódott a természeti katasztrófa következtében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!