2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nyárias meleg, némi csapadékkalForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-06 10:08:51
A talaj legfelsõ rétegének napi középhõmérséklete tartósan 10°C fölött volt.

Változékony idõ jellemezte az elmúlt hetet Kelet-Magyarországon. A kezdeti nyárias hõmérsékleteket már a hét második napján alacsonyabb, az átlagnak megfelelõ értékek váltották, emellett több ízben fordult elõ számottevõ csapadék.
Gyakori frontok

Az idõszak kezdetén ciklon áramlási rendszerében igen enyhe levegõ érkezett a Kárpát-medencébe, április 27-én még 25-27 fok köré emelkedett a hõmérséklet a délutáni órákra. Ez volt a teljes idõszak legmelegebb napja is egyben, az átmeneti meleghullámnak már másnap egy hidegfont vetett véget, mely a sokéves átlag köré mérsékelte a felmelegedést. A napi középhõmérséklet ezt követõen 9-14 fok között alakult, miközben a hét derekán még mélyre süllyedt a hõmérõ higanyszála hajnalonként. Harmincadikán virradóra a legtöbb helyen 5 fok alatti minimumokat mértünk, és fõként a Nyírség egyes körzeteiben volt jellemzõ a fagypont körüli legalacsonyabb napi érték – a talaj mentén néhol akár gyenge fagy. A talaj legfelsõ rétegének napi középhõmérséklete már tartósan a 10°C fölötti tartományban mozgott, sõt, a változékonyra forduló idõ ellenére többfelé a 15 fokot is megközelítette. A gyakori frontátvonulás és viszonylag sok felhõ következtében az elmúlt idõszakokhoz képest visszaesett napfényes óraszám, de csupán az ilyenkor szokásos átlagérték köré. Ezzel párhuzamosan viszont valamelyest enyhültek az éjszakák, a hét végére már sehol sem mértünk 0 fok körüli hõmérsékletet.
Éppen jókor jött

A talajok fogyatkozó vízkészletét ezúttal jelentõs csapadék pótolta, az egy méter mélységû szelvény helyenként 80 millimétert meghaladó vízhiányát jelentõsen enyhítve. Az idõszakban épp Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt hazánk egyik legcsapadékosabb vidéke. Több ízben fordult elõ esõ, zápor, zivatar, területi átlagban mindösszesen 10-15 milliméteres csapadékhozammal. Voltak azonban tájak, ahol a 25 millimétert is meghaladta a lehulló csapadék mennyisége, míg elsõsorban a két megye nyugati felén mértünk valamivel 10 milliméter alatti heti összeget. A csapadékra nagy szüksége volt a gyors ütemben fejlõdõ vegetációnak, a talaj legfelsõ rétegének nedvességtartalma így ismét kielégítõ a sekélyen gyökerezõ állományok számára. A gyakran szeles, csapadékos, változékony idõ ugyanakkor nehezítette a mezõgazdasági munkák tervezését, s a növekvõ légnedvesség is némileg kedvezett a gombás, baktériumos növényi fertõzések terjedésének.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!