2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ennyi lesz a minimálbér 2010-ben!Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-02 10:30:20
Végre megállapodtak: megvan a jövõ évi minimálbér össze!

A több szünettel tarkított és a végén már részletekrõl zajló egyeztetésen kedden az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsban megállapodtak a jövõ évi bérajánlásokról. A minimálbér 71 500-ról 73 500 forintra, a garantált bérminimum, azaz a szakmunkás minimálbér pedig 87 500-ról 89 500 forintra emelkedik. A bérajánlás esetében a munkaadók indítványára számok helyett csak a reálkeresetek megõrzését ajánlják az ágazati és vállalati tárgyalásokhoz, három záradékkal. Hat munkáltató szervezet nem ért egyet a megállapodásnak a garantált bérminimumra vonatkozó részével, de vétóval nem akadályozza meg létrejöttét. A munkáltatók - egy szervezetük kivételével - a veszteséges vállalatoknál nem ajánlják a reálkereset-megõrzõ béremelést. A megállapodás szándékával érkeztek a szociális partnerek az OÉT ülésére, amely másfél órás késéssel kezdõdött, addig a munkaadók és a munkáltatók külön-külön és egymással is egyeztettek. Hat órai egyeztetés sorozat végén Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára bejelentette: 2010. január 1-tõl a minimálbér 73 500, a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér) 89 500 forint, amelyeket a kormány rendeletben hirdet ki.
A jogszabályban nem rögzített béralku értelmében a nettó keresetek megõrzését javasolják. Ott, ahol a vállalkozás helyzete lehetõvé teszi, bevételi és kiadási szerkezete megengedi ezt és a teljesítmények a keresetnövelést megalapozzák - fogalmaz a megállapodás.

Egy szervezetük kivételével a munkáltatói oldal nem ajánlja a két rögzített minimumon kívüli általános béremelést, amit a szakszervezetek záradékban elutasítanak. A harmadik záradékban hat munkaadói szövetség kinyilvánítja, hogy a szakmunkás minimálbérre vonatkozóan nem ért egyet megállapodással, de vétójogával nem élve nem akadályozza meg ennek létrejöttét.

A nap folyamán több szünettel tarkított egyezkedés vége felé Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az oldalak vezetõivel és szóvivõivel egy végsõ egyeztetésre vonult el. Ekkor a háromelemû rendszer (minimálbér, garantált bérminimum, vagyis a szakmunkás minimálbér és az országos bérajánlás) egy részében egyezség látszott kialakulni. A munkaadók azt javasolták, hogy a minimálbér a jelenlegi 71 500 forintról 73 500 forintra emelkedjen (ez 500-zal magasabb addigi kínálatuknál), amit a munkavállalók azzal fogadtak el, hogy õk "csomagban" szeretnének eredményre jutni, vagyis mindegyik elemben megegyezni. A garantált bérminimum (a szakmunkás minimálbér) összegében a munkaadók engedtek addigi álláspontjukból, és a 87 500 forinton befagyasztás helyett kis mértékû, 89 ezerre növelést indítványoztak. Az államtitkár ezért két lépcsõs emelést ajánlott, mégpedig januártól 89 ezer, júliustól 90 ezer forint formájában. A szakszervezetek összegei 88 500 és 90 ezer voltak. Végül egész évre szóló 89 500 forint lett az egyezség.

A legnagyobb vita az országos bérajánlásról zajlott. Az eddigi szokás két szélsõ érték közti sávos, százalékos javaslat volt. A munkaadók most azt terjesztették be, hogy csak szöveges ajánlás legyen, ami a reálkereset megõrzését tûzi ki célul, vagyis az inflációt figyelembe vevõ béremelkedést ajánl az ágazati és vállalati megállapodásokba. Kiegészítve viszont egy záradékkal, amelynek értelmében veszteséges cégekre nem terjedne ki a reálkereset megõrzése. A szakszervezetek szerint a veszteségesség meghatározása a gyakorlatban vitákhoz vezetne. A kormány a fõ ajánlást támogatta táblázatos formába öntött eligazító segédlettel kiegészítve.

A tárgyalópartnerek nagy engedményt tettek szeptemberi kiinduló számaikhoz képest. A munkavállalók 80 ezres minimálbérrel érkeztek a tárgyalásokra, a munkaadók tartották volna a mostanit, majd 73 ezerre emelték, a szakszervezetek pedig elõször 78, késõbb 76 ezerre mérsékelték igényüket. A legnagyobb kompromisszumnak részükrõl az ígérkezett, amikor a számukra legfontosabb, az alkalmazottak nagy számának jövedelmét meghatározó szakmunkás bérminimum esetében két hete lemondtak arról az automatizmusról, amely a mindenkori minimálbér 122 százalékában határozta meg a szakmunkások legkisebb bérét. A januártól javasolt 89 500 forint azonban végül megegyezik az 1,22-es szorzó értékével.

Az idei bonyolult bértárgyalás oka az, hogy - szemben a korábbi évekkel - 2010-ben nagyszabású változások is alakítják a jövedelmeket. A legnagyobb horderejû módosulás az szja-táblában következik be, lényegében egyetlen, 17 százalékos kulcs lép életbe, ami az alkalmazottak körülbelül 90 százalékára terjed ki. Ennek következménye az, hogy a nettó átlagkereset mindenkinél növekszik, a 3,9 százalékban megjelölt inflációt figyelembe vevõ reálkereset viszont "széttolja" a jövedelemkategóriákat. A minimálbértõl a 160 ezres havi bruttó bérig - az alkalmazottak csaknem kétharmadánál - a zsebben maradó pénz még csökkenne is, miként a 600 ezertõl felfelé lévõ bérek esetén is. A kettõ között nagy szórással emelkednének a reálkeresetek, a legnagyobb mértékben bruttó 170 ezer és 350 ezer között, jellemzõen két számjegyû vagy azt megközelítõ százalékban. Ezért a kormány célként a reálkereset megõrzését tûzte ki az alsó keresetûeknél.

Kezdetben "belezavart" az alkuba az is, hogy januártól minden bérkategóriára kiterjed a munkáltatói járulék 5 százalékos csökkenése, az MSZOSZ számítása szerint a vállalatok ezt is figyelembe véve 76 ezres minimálbérnél már jól jártak volna. Végül aztán ezt a szempontot nem erõltették. Miként azt sem hozták szóba, hogy a munkavállalók tényleges jövedelmét tovább alakítja a cafeteria megadóztatása miatt a juttatások vagy azok egy részének megvonása, illetve a szuperbruttósítás, ami miatt az szja alapjába beszámít a 27 százalékra csökkentett munkaadói járulék is - vagyis a 17 százalékos kulccsal 127 százalék jövedelem adózik. Arra senki sem vállalkozott a szakszervezetek részérõl, hogy kísérletet tegyen azt megbecsülni, e több elem változásának egyenlegeként végül milyen bérajánlási igény lenne a kedvezõ számukra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!