2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Õshonos rágcsálók géntérképeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-06 11:19:15
A Dél-Karolinai Egyetem kutatási igazgatója a Debreceni Egyetem agrárkarán tartott elõadást a géntérképezéssel kapcsolatos kutatásairól.

Az Észak-Amerikában õshonos amerikai egerekben történõ gyógyszerfejlesztéssel, humán vonatkozásban is elõforduló betegségek géntérképezésével kapcsolatos kutatásairól tartott elõadást Szabó Gábor, a Dél-Karolinai Egyetem kutatási igazgatója május 4-én, hétfõn a Debreceni Egyetemen.

A kutató a Mezõgazdaság-, Élelmiszertudományi Kar meghívására érkezett Debrecenbe. Az egyetem Böszörményi úti campusán az Állattenyésztési Tanszék PhD-hallgatóinak, oktatóinak ismertette tapasztalatait.

Szabó Gábor elmondta, hogy a Dél-Karolinai Egyetemen folytatott kutatások laboratóriumi körülmények között tartott állatokon történtek, melyek azonban a kültenyésztésnek köszönhetõen jelentõs genetikai változatosságot mutatnak. Elõször a fajok eredetét, a laboratóriumi tartás metodikáját ismertette, majd részletesen tárgyalta az amerikai egerek, patkányok és az egérfélék családjába tartozó fajok összehasonlító kromoszóma vizsgálatát.

A kutatási igazgató kifejtette, hogy egyes fajok ellenállnak a rákkeltõ vegyületeknek, aránytalanul sokáig élnek, akár nyolc évig is, illetve számos humán betegség, például a Lyme-kór kórokozóját hordozzák. Ezek a mikrobák az európai Apodemus fajokban is megtalálhatóak – tette hozzá. Ezt követõen az anyagi környezet és táplálás az ivadékok teljesítményére gyakorolt hatásáról beszélt. Szabó Gábor elõadásának végén egy európai õshonos rágcsáló laboratórium létrehozásának fontosságát hangsúlyozta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!