2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Érettségi – A történelem írásbeliket tartják maForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-06 11:49:35
Az érettségik harmadik napján a történelem írásbeliket tartják. A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint középszinten 1 254 helyszínen 74 626 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 6 372 diák tesz érettségit ma.

Történelembõl középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, spanyol, szerb és szlovák nyelven; emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol, szerb és szlovák nyelven is tesznek vizsgát.

A történelem középszintû írásbeli vizsgája 180 percig tart. Az írásbeli vizsga két feladatsorból áll, az egyszerû, rövid választ igénylõ feladatok, valamint a szöveges (kifejtendõ) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló idõt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adja.

Szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyrõl a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot mûködtetõ intézmény biztosít.

Az emelt szintû írásbeli 240 percig tart. Az írásbeli vizsga két feladatsorból áll (I. egyszerû, rövid választ igénylõ feladatok megoldása, II. szöveges – kifejtendõ – feladatok megoldása). A vizsgázó elõször az I. feladatlapot oldja meg. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelõ tanár összegyûjti. Ezután kerülhet sor a II. feladatlap kiosztására és megoldására.

Az írásbeli feladatsor megoszlása hasonló a középszinthez és a segédeszközök is megegyeznek.

A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!