2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Banki elszámolás – Megnõtt az ügyfélforgalom a bankoknálForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-07 20:43:49
A banki elszámolással összefüggésben növekedett az ügyfélforgalom az MTI által megkérdezett hitelintézeteknél, az érdeklõdõk többnyire értelmezési kérdéseket tesznek fel a bankok által kiküldött értesítésekkel kapcsolatban.

A Raiffeisennél az utóbbi napokban nõtt az ügyfélérdeklõdés, elsõsorban értelmezési kérdésekkel fordulnak hozzájuk az ügyfelek, hiszen a jogszabályi mintának megfelelõen nagyon komplexek a kiküldött értesítõ levelek. Fõként a lejárt hitellel rendelkezõk érdeklõdnek, mivel nyilatkozni kell, hogy hova kérik a visszajáró pénzt; ez néhány hétig még jelentõs forgalmat idéz elõ – közölték az MTI-vel.

A Raiffeisen Bank minden esetben azt javasolja, hogy az ügyfelek a készpénzkifizetés helyett az átutalást válasszák, mivel ez esetben nem kell kétszer bemenni a fiókba. A nyilatkozat megtétele után van egy operatív feldolgozási idõ, ezután vissza kell jönni a tényleges pénzfelvét miatt, ha pedig nagy összegû a felvét, akkor azt is elõre be kell jelenteni – írta a Raiffeisen.
Az Erste Bank a fióki és a telefonos ügyfélszolgálati forgalomban enyhe növekedést tapasztal, és emelkedõ tendenciát mutat a megkeresések, az ügyfélpanaszok száma is, amelyek nagy többsége értelmezési kérdést takar.

Az Erste arról tájékoztatatta az MTI-t, hogy a megadott határidõre kiküldte az összes elszámolásban érintett levelet, így az elkövetkezõ napokban minden ügyfél kézhez kapja majd az értesítõt. Megjegyezték: márciusban postázták a lezárt hitellel rendelkezõ ügyfeleknek az elszámolóleveleket, a bank március elején visszatérítette a visszajáró összeget, és kiértesítette azokat az ügyfeleket, akiknél az elszámolás nem a meglévõ követelés csökkenésével, hanem készpénz visszafizetéssel járt. Az ügyfelek túlnyomó része már rendelkezett ezekrõl a pénzösszegekrõl.
Az Ersténél annak érdekében, hogy segítsenek az elszámolólevél értelmezésében, a bank már hónapokkal ezelõtt létrehozta a forintositas.hu oldalt, ahol a közérdekû információkon túl, a bank ügyfelei az elszámolólevélben kapott egyedi azonosító kódjuk segítségével a részletes elszámolásukat is elérik. A forintositas.hu oldalt eddig már 200 ezer érdeklõdõ kereste fel. Az Erste szerint az ügyfélnek akkor érdemes telefonálnia, írnia, vagy személyesen felkeresnie a bankfiókot, ha nem talált választ a kérdéseire a weboldalon.

Az AXA Banknál is megnövekedett az ügyfélforgalom, az ügyfelek ennél a banknál is elsõsorban értelmezési segítséget kérnek.

Az AXA Bank direktbankként mûködik, azaz szolgáltatásait elsõsorban az egyszerûen és kényelmesen elérhetõ csatornákon, így interneten, mobilapplikációján és telefonos ügyfélszolgálatán keresztül nyújtja, nem bonyolít készpénzforgalmat, így az átutalás lehetõségét kínálja ügyfeleinek.

A Budapest Banknál az ügyfelek a jelzáloghiteles értesítõ levelek zömét a napokban kapták kézhez. Minimális forgalomélénkülést már tapasztalnak, elsõsorban a lezárt hiteleik után készpénzt visszakapó ügyfelek jelentkeznek a bankfiókokban. Az autóhiteles ügyfeleik esetében jelentõsen nõtt az érdeklõdõk száma, ugyanakkor az ügyfélmegkeresések túlnyomórészt telefonon, vagy írásban (e-mail, posta) érkeznek.

A Budapest Banknál az ügyfelekre bízzák a döntést, hogy készpénzben veszik-e fel az összeget, vagy más hazai pénzintézethez kérik átutaltatni. Az eddigi tapasztalatok alapján a jelzálogos ügyfelek háromnegyede az azonnali készpénzes kifizetést választja.

Az autóhiteles ügyfeleknek egyértelmûen a banki átutalást javasolja a bank, annak teljesítése ugyanis jóval gyorsabb és kényelmesebb, és készpénzfelvételre csak az ország 5 kijelölt fiókjában van lehetõség.

A Budapest Bankhoz a postázott levelek számához képest egyelõre kevés reklamáció érkezett. A jelzáloghiteles ügyfelek kevesebb mint 1 százaléka kérte eddig az elszámolás részleteit bemutató adatokat. Az eddigi tapasztalat az, hogy az ügyfelek többsége érti az elszámolást.

Az autóhiteles ügyfelektõl több panasz érkezett már, de jellemzõen nem azzal kapcsolatban, hogy nem értik az elszámolást.

“A panaszok egy része a visszatérített összegre vonatkozik, azonban – mivel az elszámolást a Budapest Bank csoport a jogszabályokkal összhangban, az MNB által ellenõrzött módon hajtotta végre – az ügyfeleknek ilyenkor csak annyit tudunk válaszolni, hogy pontosan írják le, a számítás mely pontjával nem értenek egyet” – olvasható a pénzintézetnek az MTI-hez eljuttatott válaszából.

Az elszámolás részleteit tartalmazó tájékoztató levél postázását (és átvételét) követõen érezhetõen növekedett az ügyfélforgalom az UniCredit Bank fiókjaiban és telefonos ügyfélszolgálatán, ugyanakkor az érdeklõdõk kiszolgálása mind telefonon, mind személyesen zökkenõmentesen zajlik – közölte a bank az MTI kérdésére.

A bank kifejezetten az elszámolás és forintosítás sajátosságaihoz igazított kiszolgálási folyamattal készült a forgalom növekedésére, a munkatársak több alkalommal kaptak oktatást, és a munkájukat támogató anyagok és rendszerfelületek is rendelkezésükre állnak.

Az ügyfelek között jelentõs volt azok aránya, akik más banknál elszámolt és forintosított hitelük kiváltási lehetõségeirõl kívántak tájékozódni – tették hozzá.

Az elszámolással kapcsolatosan érdeklõdõk általában valamilyen elvi részletre kérdeznek rá, vagy az elszámolás során használt adatok részletesebb kimutatását kérik, vagy – mivel nem rendelkeznek számlával a banknál – a kifizetés módjáról kívánnak nyilatkozatot tenni – áll az UniCredit közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!