2020. október 22. Csütörtök, Előd.
 
Magyarországon a felnõttek 65 százaléka túlsúlyos, vagy elhízottForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-07 20:49:03
Magyarországon tavaly a felnõtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, a nõk 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek volt súlytöbblete – derült ki az országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatból.

A reprezentatív vizsgálat – amelynek keretében ezer felnõtt lakos adatait elemezték – azt mutatta, hogy az életkorral nõ a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. A fiatal nõk több mint harmada, a középkorúak kétharmada, az idõsek több mint háromnegyede súlyfelesleggel küzd. A fiatal férfiak kétötöde, a középkorúak háromnegyede, az idõsek több mint négyötöde túlsúlyos vagy elhízott – olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉTI) által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tápláltsági állapot másik jellemzõje a haskörfogat, ha ez az érték a nõknél 88 centiméternél, a férfiaknál pedig 102 centiméternél több, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is nagyobb.

A 2014-es felmérés szerint egy átlagos felnõtt magyar nõnek 91, egy férfinak 98 centiméter volt a haskörfogata. Míg a fiataloknál mért értékek a normál tartományba esnek, addig egy átlagos középkorú nõ már hasi elhízottnak számít. Ugrásszerû a növekedés a középkorúak körében: a 35-64 éves magyar nõknek átlagosan 11 centiméterrel, a magyar férfiaknak 13 centiméterrel nagyobb a haskörfogatuk. Ehhez 65 év felett a nõknél plusz 7 centiméter, a férfiaknál 4 centiméter adódik.

Magyarországon az 1980-as évek után a sovány és a normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35 százalékra csökkent, vagyis ugyanennyivel nõtt a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. De míg 1988-ban a felnõtteknek csak 16 százaléka volt elhízott, addig 2014-re az arányuk megduplázódott: háromból egy felnõtt elhízott és egy túlsúlyos.

A vizsgálat célja az volt, hogy megismerjék a felnõttek táplálkozási szokásait, tápanyag-ellátottságát, és újbóli mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás elõfordulását, hogy nyomon kövessék ezek idõbeli változását.

A közleményben az olvasható, hogy a magyarok egészségi állapota rosszabb sok más európai országban élõéhez képest. Az egészség terén igen fontos a szerepe az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal megelõzhetõ a szív- és érrendszeri betegségek majdnem háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada, és az egészségben töltött élet meghosszabbítható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!