2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Átmentek a Nébih tesztjén az étkezési sókForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-08 06:11:29
Átmentek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztjén az étkezési sók, csak kisebb jelölési hibákat találtak a szakemberek a termékek felénél – derül ki a hivatal csütörtöki közleményébõl.

Az átfogó ellenõrzés elsõ felében összesen 14 asztali, tengeri, párolt, finomított és vákuum sót vizsgáltak. A termékek fizikai-, kémiai paramétereit, érzékszervi tulajdonságait és a jelölések jogszabályi megfelelõségét ellenõrizték, a szakértõk megfelelõnek ítélték mind a 14 só érzékszervi és fizikai-kémiai tulajdonságait. A teszt a speciális sók – jódozott, fluorozott, csökkentett nátrium-tartalmú – vizsgálatával folytatódik majd.

A közlemény szerint a vizsgált termékek fele nem felelt meg teljes mértékben a jogszabályban elõírt jelölési követelményeknek. Elõfordult, hogy egy interneten rendelt só esetében a kiszállított termék csomagolásáról lemaradt a magyar nyelvû jelölés, valamint az is, hogy az összetevõket – étkezési só, csomósodást gátló anyag – nem a jogszabályok által elõírt módon tüntették fel – írja a Nébih.

A Nébih a tájékoztatásban kitér arra, a hivatal kiemelt ügyek igazgatósága ellenõrzései során összesen 33 – só, fûszer, bab, rizs, cukor – tételt kellett mintegy 20 tonna mennyiségben kivonni a forgalomból a COMPEX-SÓ Kft.-nél. Az intézkedésre a termékek lejárt minõségmegõrzési ideje és jelöletlensége, valamint a nyomonkövethetõség hiánya miatt volt szükség – írja a Nébih, hozzátéve: több mint 1,5 millió forintos élelmiszerlánc-felügyeleti, valamint élelmiszer-ellenõrzési bírságot szabtak ki a cégre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!