2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Szántással vetõágyat? Ugyan!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-08 06:34:42
Egy-két kiadósabb esõ, és máris átfordult a határ képe; aggasztóról biztatóra.

Jajj, jajj, jajj! Hát azt nem lehet – így reagált Polgár József komádi gazdálkodó arra, hogy akadtak, akik áprilisban szántással próbáltak vetõágyat készíteni, de nem tudták eldolgozni a talajt, ezért a szántás kiszáradt.
Magukhoz tértek

A problémát Jakab Tamás hozta szóba, akinek egyaránt vannak szántói Debrecen határában, a Biharban és a Sárréten. Õ úgy számol, hogy az elmúlt két hétben nyolc és húsz milliméter közötti esõ áztatta a földjeit, és a csapadék a legtöbb kultúrával szinte csodát tett. „Szépen kikelt a vetés, megélénkült a határ és az õszi kalászosok is mintha magukhoz tértek volna” – készített gyors számvetést érdeklõdésünkre a vállalkozó, aki szerint kétséges, hogy a kiszáradt szántásokon készíthetõ-e még egyáltalán vetõágy, és ha igen, akkor milyen minõségben. Szerinte sok múlik azon, hogy a gazdálkodó milyen gépparkkal rendelkezik, hiszen ezen a téren sem egyenlõek az esélyek.

A komádi határt mûvelõ Polgár József egyenesen szenzációsnak nevezte az elmúlt napok kisebb esõit (õk egyszer nyolc, majd pedig 16 millimétert kaptak belõle), amiknek hála átfordult a határ képe; aggasztóról biztatóra. Szerinte a búzák a fejlõdésben le voltak ugyan maradva, de mostanra ugyancsak utolérték magukat. Hát még ha jönnének újabb esõk…
Szépen fejlõdnek

Örvendi László, a Magosz megyei elnöke elégedett azzal, amit az utóbbi napokban a határt járva tapasztal. Elmondása szerint a hajdúszoboszlói határ kétszer is 10-15 milliméternyi csapadékot kapott, aminek meglett az eredménye. – A napraforgók négyleveles, a kukoricák pedig 2-4 leveles állapotban vannak, azaz szépen fejlõdnek. A búza ugyan alacsonyabb, mint máskor, a rozs és az õszi árpa azonban már kikalászolt. Várjuk az esõt, és addig is az aktuális növényápolási munkákkal foglalatoskodunk – vetett számot a teendõikkel a hajdúszoboszlói agrárvállalkozó.

Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földmûvelési igazgatója arról számolt be, hogy a vetések szinte mindenhol befejezõdtek, a tavasziak az esõ hatására szépen kelnek, és az õszi kalászosok fejlõdésének is lendületet adott a múlt szombati esõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!