2023. február 2. Csütörtök, Karolina, Aida.
 
OGY – Balog: jövõre 15,8 milliárd forint jut bérrendezésre az egészségügybenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-09 06:57:04
A jövõ évi költségvetés tervezetében 15,8 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyben dolgozók béremelésére – jelentette be az emberi erõforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Balog Zoltán az Országgyûlés népjóléti bizottságának ülésén elmondta, ez 43 ezer ápolót és 18 ezer orvost érint. A béremelésrõl szerdai ülésén döntött a kormány.

A miniszter közölte azt is, hogy a kormány 2,5 milliárd forintot szán a rezidensprogramból kikerülõ fiatal orvosok bérének szinten tartására.

A tárcavezetõ úgy fogalmazott, 2010 és 2014 között 95 ezer egészségügyi dolgozót érintett bérkiegészítés vagy béremelés, és mostantól ez a bérkiegészítés része lesz az alapbérüknek.

Balog Zoltán elmondta még, hogy szintén a jövõ évi költségvetésben tízmilliárd forint jut az alapellátás további fejlesztésére, illetve ötmilliárd forint a többletkapacitások befogadására.

Az alapellátási törvénnyel kapcsolatban közölte, a dokumentum tervezetérõl a jövõ héten kezdõdik egyeztetés. Egy fontos elemet azonban abból a miniszter kiemelt: az önkormányzatoknak lehetõségük lesz arra, hogy eltekintsenek az iparûzési adó beszedésétõl a háziorvosi praxisok esetében.

Az új budapesti kórház beruházásának megkezdésére egymilliárd forint áll rendelkezésre – mondta a miniszter -, és beszámolt arról is, hogy a kórházi adóssággal kapcsolatban Zombor Gábor államtitkár megkezdte az egyeztetést, és jövõ hét elején megindulnak a kifizetések. A miniszter jelezte továbbá, hogy a következõ évben is rendelkezésre áll a szükséges forrás az adósságkezelésre, ennek csökkentése kiemelt kormányzati cél.

Balog Zoltán bizottsági meghallgatásán beszámolt a kormányzat eddig megtett intézkedéseirõl is.

Kiemelte, az elmúlt négy év legfontosabb célkitûzése, hogy a kormány a magyarországi népesedési helyzetben fordulatot tudjon elérni, illetve az, hogy mérsékeljék a fejlett és a leszakadó országrészek között különbségeket mind a gazdaság, mind a közszolgáltatások szintjén, ami komplex intézkedési tervet igényel, ugyanúgy, mint a romák felzárkóztatásának ügye.

A miniszter úgy vélte, a demográfiai helyzetet nézve – a különbözõ családokat segítõ kormányzati intézkedéseknek köszönhetõen – vannak pozitív eredmények.

Elmondta, hogy a családi adókedvezmény rendszerének bevezetésével 2010 óta 200 milliárd forint maradt a családoknál, a július 1-jétõl bevezetendõ családi otthonteremtési kedvezmény (csok) évente 12 ezer családnak tud segíteni használt lakás vásárlásához, vagy lakásfelújításhoz, -bõvítéshez.

A szociális üdültetés révén 130 ezer gyermek nyaralhatott eddig, és a miniszter jelezte, hogy az idén ezt az üdültetési programot kiterjesztik a kárpátaljai gyerekekre is, így további 3-8 ezer gyermek üdülhet kedvezményesen.

A tárcavezetõ beszélt a gyed extra “intézményérõl” is, azt mondta, ez a lehetõséget 2014-tõl 47 300 család vette igénybe.

Az óvodai és bölcsõdei helyekrõl szólva elmondta, 28 milliárd forintból hatezer bölcsõdei férõhelyet hoztak létre és 4900 meglévõt korszerûsítettek.

A nyugdíjakkal kapcsolatban Balog Zoltán kifejtette, a nyugdíjasok ügye mindig fontos politikai és erkölcsi kérdés. Úgy vélte, az energiaárak csökkenése, a rezsicsökkentés és a jó inflációs adatok összességében kitesznek egy 13. havi nyugdíjat.

A meghallgatáson a miniszter elmondta azt is, hogy a segély helyett munkát programmal 23 éves csúcson van a foglalkoztatás Magyarországon, hiszen a rendszerváltozás óta több mint négymillióan dolgoznak.

A gyermekétkeztetésrõl szólva Balog Zoltán beszámolt arról, már az idén õsztõl bevezetik az ingyenes étkezést az arra rászorulók esetében, illetve – a jogszabályban meghatározott kritériumoknak megfelelõen – kiterjesztik a jogosultságot, így már összesen 320 ezer gyermeknek jár majd az ingyenes étkezés.

A bizottsági ülésen több képviselõ is a szociális ágazatban dolgozók bérhelyzetérõl és a szociális életpályamodellrõl kérdezte a minisztert, utalva arra, hogy az ebben a munkakörben foglalkoztatottak (beleértve az óvodai, bölcsõdei dolgozókat) bére néhol nem éri el a létminimum összegét.

Balog Zoltán a szociális életpályamodell kapcsán úgy fogalmazott, “csapataink harcban állnak”. Jelezte, a jövõ évi költségvetésben jelentõs tartalékok vannak, amelyet igyekeznek a lehetõségek szerint e probléma megoldására fordítani, és a béremelés csak ebben az esetben valósulhat meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!