2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kétéves türelmi idõszakot javasol az NGM a kondenzációs gázkazánok felszereléséreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-09 07:59:12
A Nemzetgazdasági Minisztérium – szakmai szervezetekkel egyeztetve – kétéves türelmi idõszak bevezetését kezdeményezi a már forgalomba hozott, de az új követelményeknek nem megfelelõ, hagyományos gázkazánok felszerelésére – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet csütörtökön az MTI-vel.

Az uniós szabályozás alapján 2015. szeptember 26. után csak korlátozottan hozhatók forgalomba az Európai Unió tagállamaiban azok a helyiségfûtõ és kombinált fûtõberendezések, amelyek nem érik el a rendelet által elõírt szezonális hatásfokot és hangteljesítmény-szintet. Az uniós rendeletek külön nemzeti átvétel nélkül, közvetlenül hatályosak Magyarországon is. Az uniós rendeletben a hatásfok legalább 86 százalék, amelyet csak kondenzációs – a füstgáz hõjét is hasznosító – technológiával lehet elérni.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet közleményében kiemeli, hogy a háztartásokban meglevõ, már felszerelt készülékeket nem érinti a szabályozás. A határnap elõtt a kereskedõk raktárába beérkezett készülékek – a készleten levõ készülékek – eladhatók a rendelet hatályba lépését követõen is.

A hazai végrehajtási szabályok megalkotásának elmaradása azonban jogbizonytalansághoz vezethet, ezért szakmai szervezetekkel egyeztetve a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezi egy olyan kormányrendelet megalkotását, amely átmeneti, türelmi idõszakról rendelkezik. A türelmi idõszak a már forgalomba hozott, de az új követelményeknek már nem megfelelõ készülékek felszerelésével kapcsolatban – a gázterv érvényességi idejével azonos, azaz – két év lenne.

Grzegorz Wojcik, az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetõje csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy szerdán egy asztalhoz ültek a kormány, a gázszolgáltatók és a kazángyártók képviselõi. A kormány egyéves átmeneti idõszakot javasolt, a gázszolgáltatók viszont 2 éves átmenethez ragaszkodtak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!