2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Április végén megszûnt a magántárolás lehetõségeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-10 06:34:27
Az Európai Bizottság ez év április 29-én kelt rendeletében a sertéshús magántárolási támogatási kérelmek beadását a május 2-8. közötti idõszakra felfüggesztette, az intézkedés pedig május 8-án lezárul – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája az MTI-vel pénteken.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb adatok szerint uniós szinten 63 507 tonna sertéshús magántárolásához nyújtottak be támogatási kérelmet. Magyarországon az intézkedés keretében 300 tonna sertéshúst tároltak be.

Tíz tagállam egyáltalán nem vette igénybe a támogatást. A 2007-ben és 2011-ben megnyitott magántárolási támogatási idõszakokban Magyarországon jelentõsebb mennyiségû sertéshúst tároltak ilyen módon. Ez sorrendben 1335 és 1825 tonna volt. Összességében azonban az uniós betárolás is jóval nagyobb mennyiségû 101 000 és 142 715 tonna volt – jegyzik meg a tájékoztatóban.

A támogatás igénybevétele minden esetben a piaci szereplõk önálló, egyedi döntésén múlt. Az alacsonyabb magyar részvétel okai között szerepet játszott az, hogy a korábbi alkalmakhoz viszonyítva a támogatási összegek jelentõsen csökkentek. Emellett az egyes tagállamok aktivitása attól is függött, hogy az orosz piac kiesését követõen mennyire volt sikeres az alternatív piacok felkutatásában az adott ország.

“Az intézkedés uniós szinten sikeresnek mondható, a közösségi átlagár ugyanis stabilizálódott. A magyarországi sertésárak ugyan nem mutattak látványos emelkedést, de az uniós piaci helyzet javulása a közeljövõben várhatóan a magyar piacra is kedvezõ hatást gyakorol. Tekintettel arra, hogy a belpiaci árak jellemzõen az uniós, azon belül is a német piaci árakhoz igazodnak.” – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!