2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Pollenhelyzet – ÁNTSZ: a pázsitfûfélék pollenkoncentrációja sokfelé elérheti a tüneteket okozó szintet isForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-10 07:02:57
A pázsitfûfélék pollenkoncentrációja országszerte emelkedik, az elkövetkezõ napokban sokfelé elérheti a tüneteket okozó közepes, sõt helyenként a magas szintet is – figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

A pázsitfûfélék pollenje rendkívül allergén, a második helyen áll a parlagfû után, ezért az ÁNTSZ javasolja a kiskertekben a fûnyírást, kaszálást, mert ezzel csökkenthetõ a pollen jelenléte a környezetben.

Az útifû, valamint a lórom virágpora is jelen van már a levegõben, de mennyiségük egyelõre várhatóan még alacsony marad.

A tavasszal virágzó fák közül a kõris pollenje még jellemzõen közepes-magas, a platáné és a tölgyé alacsony-közepes mennyiségben van jelen.

A nyír pollenszezonja véget ért, virágpora már nem, vagy csak minimális koncentrációban fordul elõ. A kevésbé jelentõs allergének közül a eperfafélék és a fenyõfélék pollenkoncentrációja elérheti a közepes-magas, a dióé a közepes szintet, a ciprus- és tiszafaféléké általában alacsony.

A kültéri allergén gombák spóraszáma emelkedik, a Cladosporium koncentrációja elérheti a közepes-magas szintet – közölte az ÁNTSZ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!