2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Húsz hónapja növekszik a születések számaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-05-10 09:44:55
Húsz hónapja folyamatosan növekszik a születések száma, és a kormány a jövõben is mindent meg kíván tenni azért, hogy ez a pozitív trend folytatódjon, ne forduljon vissza - mondta az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelõs helyettes államtitkára anyák napja alkalmából vasárnap a budapesti Szent Imre kórházban, ahol köszöntötte a kismamákat.

Fûrész Tünde hangoztatta, Magyarország családbarát ország, ezért nem csak anyagiakban, hanem szimbolikus gesztusokban is ki akarja fejezni az édesanyák megbecsülését. Tájékoztatása szerint az elmúlt évben 3,2 százalékkal nõtt a születések száma, míg az év elsõ két hónapjában a statisztikai adatok ezt meghaladó, 3,6 százalékos növekedést jeleznek.

A helyettes államtitkár felidézte a kormány eddigi családpolitikai intézkedéseit, köztük a gyed extrát és a családi adó- és járulékkedvezményeket, utóbbinál jelezte: abból tavaly 240 milliárd forint maradt a családoknál. Kitért arra is, hogy a kedvezményeket nagyobb részt, 54 százalékban az anyák vették igénybe.

A gyed extra eddigi hatásairól azt mondta, tavaly mintegy harmincezer anya tudott úgy munkát vállalni gyermeke egyéves kora után, hogy közben nem vesztette el az ellátásokat sem, míg a testvérgyeddel (dupla, esetenként háromszoros összegû gyeddel) tavaly mintegy húszezer anya tudott élni.

Ez azt jelenti - fûzte hozzá -, hogy tavaly a gyermekek több mint ötöde olyan családba született, ahol a nagyobb gyermek még nem volt hároméves. Közlése szerint a munkahelyvédelmi akcióprogram keretében több mint negyvenezer anya után vehettek fel járulékkedvezményt a munkáltatók.

A helyettes államtitkár a nagymamákat - és így közvetve a gyerekes családokat is - érintõ intézkedések között említette a Nõk 40 programot. Tájékoztatása szerint a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetõségével a legfrissebb adatok szerint 135 ezren éltek. Fûrész Tünde a támogatások mellett a szemléletformálás fontosságára is felhívta a figyelmet, és több, a napokban kiírt programot és pályázatot is ismertetett, amelyek a www.kormany.hu oldalról érhetõk el.

A XI. kerületi kórház szülészetén tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a kórházakban nemcsak a gyermekek születnek, hanem  édesanyák is, akik itt válnak újdonsült anyukákká, ezért szerinte fontos a család-, illetve bababarát környezet kialakítása.

Király Nóra, a XI. kerület egészségügyért felelõs alpolgármestere arról beszélt, hogy Újbuda családbarát önkormányzat, és ebben a városrészben évrõl évre egyre több gyermek születik, ezért minden bölcsõdéjük és óvodájuk maximális létszámmal mûködik.

Közlése szerint az elmúlt öt évben több mint 400 óvodai helyet hoztak létre, míg a bölcsõdei helyeket úgy bõvítik, hogy megállapodást kötnek kerületi családi napközikkel, és támogatják azokat a családokat, amelyek fizetnek azért, hogy tehermentesítsék a bölcsõdéket. Elmondta: az elmúlt négy évben több mint egymilliárd forintot költöttek játszótereik felújítására.

Az alpolgármester közlése szerint nagy erõkkel dolgoznak azon, hogy egy, a Móricz Zsigmond körtérhez közeli épületben pár éven belül létrehozzanak egy gyermek-egészségügyi centrumot, amely lefedné a teljes budai régió ellátását. Fejérdy Zsófia, a kismamáknak a kórházakban babaápolási kezdõcsomagot nyújtó PromoBox ügyvezetõje azt mondta, õk is érzékelik a gyermekvállalási kedv erõsödését, mert az idén országszerte már 25 376 csomagot szállítottak a szülészetekre, és ez a szám a múlt évhez képest nagyon szép javuló tendenciát, növekedést mutat.

Sziller István, a Szent Imre kórház szülészeti osztályvezetõje elmondta, hogy évente háromezer szülést vezetnek le. Ez azt jelenti, hogy a budapesti szülések 18 százaléka intézményükben történik, ahol - szavai szerint - évtizedek óta különlegesen családcentrikus és otthonos szülést biztosítanak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!