2024. április 24. Szerda, György.
 
Együtt a családForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-10 11:56:13
Nemcsak a kismamákat, a leendõ „kispapákat” is várják a Születés Hete alkalmából május 12-én, kedden a Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikán.

A férfiakra is figyelnek a Születés Hetén a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában, ahol a programsorozat jó alkalmat teremt arra is, hogy a családok közelebb kerüljenek az intézményhez.

- A társadalom egésze szempontjából is lényeges, hogy hány gyermek születik, és õk milyen életesélyekkel indulnak, milyen egészségi állapotban jönnek a világra. Minél tájékozottabb egy pár a fogantatás, a várandósság, a szülés, a gyermekágy, illetve a szülõi hivatás kérdéskörével kapcsolatban, annál tudatosabban és körültekintõbben készülnek életük új, fontos szakaszára. Ez pedig pozitív hatással van az egész család mentális egészségére is – véli Török Zsuzsa, a Szülészeti és Nõgyógyászati Klinika szakpszichológusa, a Születés Hete programsorozat helyi fõszervezõje.

A debreceni szülészeti klinikán tavaly 2816 szülést vezettek le, természetes úton 1730 esetben jött világra az újszülött. Ebbõl 117 ikerszülés volt, köztük hat hármas iker és egy négyes iker, ami a klinikai életében is ritka és különleges eseményt jelentett, csakúgy, mint az a szülés, ahol az édesanya tizenötödszörre is császármetszéssel hozta világra újszülöttjét. Sikernek értékelik a klinika dolgozói azt is, hogy egy tavaly novemberben 380 grammal született kisfiú néhány hónap alatt 4 kilósra cseperedett. A gyermek már otthon növekszik, édesanyja szerint jó étvágyú, boldog és egyre ügyesebb baba.

A klinikán több mint három évtizede van lehetõség a családközpontú szülésre. Napjainkban az édesapák háromnegyede dönt úgy, hogy jelen kíván lenni gyermeke születésekor. A pszichológus szerint ennek hosszú távon is pozitív hatása van a család egészére, hiszen elõsegíti a szülõk és a gyermek közötti mély érzelmi kötõdést, és a szülõvé válás pszichés folyamatát is támogatja. A vajúdás és szülés alatt a „kispapa” jelenléte, illetve a társas támogatás kedvezõ hatással van a szülésre.

- Szülõvé válni a felnõttkor egyik legnagyobb pszichés kihívása. Sok öröm forrása, ugyanakkor sok felelõsség és lemondás is. Amikor a család bõvül, ez a férfi számára is új szerepkör megtalálását igényli, ám ez a folyamat már a terhesség vállalásával elkezdõdik – teszi hozzá a szakember.

A klinikán tehát szívesen látott vendégek az apukák is. A gyermekágyas osztályon is egyre népszerûbb az a „házaspári szoba”, amelyben a pár együtt töltheti a gyermekágy elsõ 3-4 napját, közösen megélve ezt a fontos eseményt.

A Születés Hete programsorozathoz csatlakozva a Klinikai Központ Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikáján május 12-én, kedden 9 és 14 óra között várják az érdeklõdõket. A látogatók elméleti és gyakorlati ismereteket is kaphatnak mások mellett a magzati diagnosztika, az ultrahang, a szülési fájdalomcsillapítás vagy az intim torna témakörökben, és az együttszülés pozitívumairól is hallhatnak. A szülõszoba-látogatás során megtekinthetik a legújabb szülõágyakat, emellett a gyermekágyas osztály mindennapjaiba is bepillanthatnak.

Az intézmény Születés Heti rendezvénysorozata ide kattintva elérhetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!