2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Orosz fõkonzul: szankciók és embargó nélküli együttmûködésre van szükségForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-10 12:02:49
Az Oroszországi Föderáció debreceni fõkonzulja szerint az európai kontinensnek stabilitásra lenne szüksége, amelynek alapja a szankciók és az embargó nélküli együttmûködés.

Szergej Borozdin a második világháború európai hadszínterein folyó harcok befejezésének 70. évfordulója alkalmából szombaton a debreceni köztemetõben, az orosz hõsi halottak emlékmûvénél mondott beszédében az együttmûködés szerves részének nevezte az európai kollektív biztonsági rendszer koncepcióját, amelyet “az Oroszországi Föderáció vezetõsége már nem egyszer felvetett”.

“Országunkban a Gyõzelem napja a legnagyobb ünnep, amely összeköti az egész társadalmat” – hangoztatta a fõkonzul.

Szavai szerint a világ nagy árat fizetett a mai élet legalapvetõbb értékeiért: a demokráciáért, a szabadságért, az emberi jogok tiszteletben tartásáért és a szociális javakért.

“A fasizmus elleni harc rákényszerítette a világ népeit, hogy politikai és ideológiai ellentéteiket félretéve összefogjanak, ami nagyon aktuális a mai napokban is” – mondta.

Szergej Borozdin kiemelte: “nem mi egyedül nyertük meg a háborút, de minket ért a hitleri Németország és szövetségeseinek legnagyobb csapása”.

A fõkonzul szerint “kötelességünk, hogy az új nemzedékeknek az igazat mondjuk el a második világháborúról, ami során az orosz és a magyar történészek közös munkája nagyon nagy jelentõséggel bír”.

A mai ifjúság kevés ismerettel rendelkezik a háborúról, a történelmi tényeket pedig gyakran a politikai céloknak megfelelõen magyarázzák – mondta a diplomata.

Hozzátette: “ezért fellépünk azon kísérletek ellen, melyek arra irányulnak, hogy kisebbítsék országunknak a nagy honvédõ háború és általában a második világháború során aratott gyõzelemben játszott szerepét, és határozottan fellépünk a világháborúk korszakának elferdített magyarázata ellen is, amelyben a második világháború kirobbantásáért viselt felelõsséget egyforma mértékben hárítják a fasiszta Németországra és a Szovjetunióra”.

Az orosz fõkonzul szerint a fasizmus felett aratott gyõzelem során megtanultuk értékelni a békét, és nem feledhetjük, hogy a világuralomra törekvés milyen következményekhez vezethet.

Ezért “kötelességünk megakadályozni, hogy ma bárki is nyomást gyakoroljon a szabad népekre és független államokra. (…) Minden erõnkkel azon kell lennünk, hogy az országok egymással együttmûködve, egymást tisztelve oldják meg nézeteltéréseiket” – mondta az Oroszországi Föderáció fõkonzulja a debreceni köztemetõben, ahol a második világháborúban elesett ezer szovjet katona nyugszik.

A második világháború európai hadszínterein zajló harcok befejezésének 70. évfordulója alkalmából az orosz hõsök emlékmûve mellett szombaton koszorúzást tartottak a nagyerdei világháborús emlékmûnél, illetve a román hõsi halottak debreceni emlékmûvénél is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!