2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Mentési gyakorlat HajdúszoboszlónForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-11 06:37:42
Szimulált katasztrófa sújtotta területen kellett helyt állniuk a hallhatóknak.

Mentési gyakorlatot tartott a Debreceni Egyetem Különleges Orvos-és Mentõcsoportja a Debreceni Egyetem orvostanhallgatói számára. A DEKOM korábbi munkák, a nagy erejû földrengés helyszínein, valamint a sikeres missziók folyamán gyûjtött tapasztalatokat osztották meg a hallgatókkal Hajdúszoboszlón, a Katasztrófavédelem gyakorlópályáján szombaton. A rompályán több földrengés helyszínén kialakult élethelyzeteket szimuláltak, melynek során a gépkocsik, épületek megsérültek, robbanás rázta meg a katasztrófa sújtotta területet, tömegek estek áldozatául a szerencsétlenségnek.

A hallgatók feladata többek között sátorfalu és a sátorkórház felépítése, a szükséges infrastruktúra, mûholdas kommunikáció kiépítése, eltûnt személyek GPS-sel és mentõkutyával történõ megtalálása, mentése; kútba/aknába zuhant kisgyermek kimentése, ellátása, szerencsétlenül járt kisbusz utasainak mentése, földrengés sújtotta helyszínen nyújtott orvosi teendõk, sürgõsségi beavatkozások a sátorkórházban, terepjárós feladatok, háborús övezetben végzett egészségügyi feladatok és helyzetek voltak. A hallgatóknak önállóan, illetve csapatban kellett a félév során begyakorolt feladatokat elvégezniük, az állomáspontokat megtalálniuk.

A mentési gyakorlat egyben záróvizsga is volt azoknak az orvostanhallgatóknak, akik két szemeszteren keresztül, a DEKOM által bevezetett kurzuson tanulták a speciális körülmények közötti orvosi munka ismereteit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!