2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Ijesztõ mértékben olvad az AntarktiszForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-12-02 12:34:02
Két métert emelkedhet a tengerek szintje száz év alatt a déli sarkvidék olvadása miatt.

A kutatók eddig jobbára az északi sarkvidék jégtakarójának eltûnésétõl tartottak, az Antarktisz jegét aránylag biztonságosnak tartották, többek között az ózonlyuk miatt, aminek az idõjárásra gyakorolt hatása a felmelegedés ellen hat a sarkvidék felett.

Most azonban az ENSZ Scientific Committee on Antarctic Research programjának tudósai (több mint száz kutató 13 országból) aggasztó adatokat tettek közzé az antarktiszi jéggel kapcsolatban.

 

A sarkvidék nyugati felén (ez a kisebbik oldal a jellegzetes formájú félszigettel) a gleccserek ijesztõ tempóban olvadnak, aminek a hosszú távú következménye a tengerszint drasztikus emelkedése lesz: ez száz év alatt akár másfél méter pluszt is jelenthet az eddig becsült 20-60 centiméteres emelkedés mellé. Ezt 2007-ben számolták ki szintén az ENSZkutatói, de akkor az Antarktisz és Grönland olvadását nem vették számításba.

 

Bár a sarkvidéki jégtakaró az 1980-as évek óta 11 százalékkal vastagodott, viszont a gleccserek, és a tengeri jég a globális felmelegedés miatt gyors ütemben tûnnek el. Ráadásul az üvegházhatást fokozó gázok mennyisége a légkörben még egy ideig valószínûleg nõni fog, míg az ózonlyuk már gyógyul, és a XXI. század második felére talán teljesen el is tûnik. Az ózonlyuk hatására kialakult erõsebb szelek és az atmoszféra változásai megszûnnek, és ez tovább gyorsítja az olvadást. 2100-ra a tengeri jég harmada tûnhet el az Antarktisz környékérõl.

Az olvadásnak tragikus következményei lehetnek az élõvilágra, mielõtt még a tengerszint emelkedése kezdene igazán kínos lenni a tengerparti városok számára. A pingvinek, halak és bálnák fõ táplálékául szolgáló plankton mennyisége rövid idõn belül megfelezõdhet a felmelegedõ vízben, alga- és korallfajok halhatnak ki, ha nem tudnak alkalmazkodni a megváltozó környezethez (és a változás gyorsabb annál, mint amihez alkalmazkodni tudnának). Ráadásul olyan invazív fajok tûnhetnek fel a felmelegedõ sarkvidéken (mint a dél-amerikai sziklarákok), amelyek természetes ellenség híján mértéktelenül elszaporodva óriási pusztítást vihetnek végbe az ökoszisztémában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!