2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Közlemény – NAV: A személyijövedelemadó 1+1 százalékának felajánlásaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-11 08:01:22
A magánszemélyek 2015. május 20-ig rendelkezhetnek befizetett személyijövedelemadójuk 1+1 százalékának valamely civil szervezet, illetve bevett egyház vagy kiemelt költségvetési elõirányzat részére történõ felajánlásáról.

A felajánlás legegyszerûbben a 1453 számú személyijövedelemadó-bevallás benyújtásával egyidejûleg, az „EGYSZA” elnevezésû lap kitöltésével tehetõ meg, azonban amennyiben a magánszemély a bevallása benyújtásakor adója 1+1 százalékáról nem rendelkezett, 2015. május 20-ig bármikor megteheti azt. Az „EGYSZA” lap vagy 14EGYSZA jelû formanyomtatvány a bevallástól elkülönülten is benyújtható az állami adóhatóság részére, személyesen, postai, illetve elektronikus úton.

Sok munkavállaló részére a munkáltató készíti el az szja-bevallást, esetükben is lehetõség nyílik a felajánlások megtételére, mégpedig úgy, hogy nyilatkozatukat legkésõbb 2015. május 11-ig lezárt, adóazonosító jellel ellátott, a ragasztott felületen átnyúlóan saját kezûleg aláírt borítékban átadják a munkáltatónak. A munkáltató a rendelkezõ nyilatkozatok tartalmát nem ismerheti meg, azokat zárt csomagban adja át az adóhatóság részére.

Az „EGYSZA” lapon két kedvezményezetti kör részére tehetõ felajánlás. Egyfelõl valamely civil szervezet javára, amely olyan egyesület, alapítvány, közalapítvány, illetve egyéb könyvtári, levéltári, múzeumi, kulturális, alkotó- vagy elõadó-mûvészeti tevékenységet folytató szervezet, vagy külön nevesített intézmény, alap, amely szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján (www.nav.gov.hu) található „Regisztrált civil kedvezményezettek 2015” elnevezésû nyilvántartásban, másfelõl pedig valamely bevett egyház, vagy kiemelt költségvetési elõirányzat támogatható. Ez utóbbiak technikai számáról szintén az adóhatóság honlapján tájékozódhatnak a felajánlók.

Az idei évtõl kezdõdõen a jogszabály lehetõséget biztosít arra, hogy a magánszemély az „EGYSZA” lapon nyilatkozzon arról, hogy azon civil kedvezményezett, amely részére adója 1 százalékát felajánlotta, értesüljön a felajánló magánszemély nevérõl, postai és elektronikus levelezési címérõl.

A felajánlott összeg sikeres kiutalásáról a NAV 2015. szeptember 30-át követõen elektronikus úton tájékoztatja az ügyfélkapuval rendelkezõ magánszemélyeket.

- dr. Körtvélyesi Zsuzsanna, Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferens, fõosztályvezetõ -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!