2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Bizalomcsomag a felsõoktatásért – javaslatok az átalakításhozForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-11 09:03:21
Bizalomcsomag a felsõoktatásért” mottóval a konzisztóriumokat és az egyetemi autonómiát érintõ javaslatot tett közzé az egyetemipolgar.net szakmai blog.

A javaslatcsomag célja, hogy az egyetemi autonómiát erõsítõ, egyben az állami fenntartó szempontjait is érvényesítõ megoldás szülessen a felsõoktatási törvényben a tervezett – az oktatásért felelõs miniszter által felkért, az egyetemmel jogi viszonyban nem, de szakmai viszonyban álló tagokból, szakemberekbõl álló – konzisztóriumokról.

Fábri György, az ELTE oktatója az egyetemi hallgatói önkormányzata által szervezett fórum nyomán kidolgozott szakmai kezdeményezéseket ismertetve az MTI-nek elmondta: javaslatuk lényege, hogy a konzisztóriumok összetételében többségben jelennének meg az egyetemek és az ott végzettek jelöltjei, miközben a kinevezés joga a miniszteré maradna.

Rögzítenék, hogy a tagok megbízásakor összeférhetetlenségi szabályok érvényesülnek. Az így létrejövõ konzisztóriumnak vétójoga volna a rektor által elõterjesztett költségvetési kérdésekben, tiszteletben tartva az egyetem szenátusa által elfogadott képzési és kutatási stratégiát. A testület véleményezné az intézményi stratégiát is, s ezt a véleményt a szenátusnak kötelezõ volna megvitatnia. Helyreállna az egyetemek gazdasági önállósága,a konzisztórium és a kancellár jogkörei biztosítanák a kellõ állami-fenntartói befolyást és ellenõrzést. Szerepelne a szabályozásban, hogy az egyetemet a rektor képviseli és vezeti, akit a szenátus választ.

A fenntartót képvelõ miniszter a választás kapcsán csak törvényességi vétóval élhet, egyéb esetekben kötelessége felterjesztenie a megválasztott rektort köztársasági elnöki kinevezésre. A kancellárt nyilvános pályázat alapján, az érintett egyetem szenátusának véleményezését is figyelembe véve nevezné ki a fenntartót képviselõ miniszter.

Fábri György elmondta, hogy szakmai kezdeményezésükre egyre több visszajelzés érkezik egyetemi és szakmai körökbõl, amelyeket összegezve fognak eljuttatni a Felsõoktatás Kerekasztal tagjaihoz is. Ezek alapján úgy látja, hogy a kezdeményezés elmozdulást jelenthet az elmúlt években kialakult konfliktusokból, de elfogadásához mindkét fél belátására szükség van. Ennek alapja a kölcsönös bizalom újraépítése az egyetemek és a kormány között, mert csak ez adhat keretet a szükséges tartalmi változásoknak – mutatott rá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!