2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
3 százalék fölé mehet a magyar növekedésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-13 05:50:02
Címkék: Bihari hírek, gdp
2015-ben pedig akár a befektetésre ajánlott kategóriába is felkerülhet a magyar gazdaság, amely mostanra bebizonyította, hogy annak idején jó utat választott - mondta a Nézõpont Intézet gazdasági elemzõje a Ma reggelben.

Az Európai Uniónak elküldött 2018-ig szóló konvergenciaprogramban a magyar kormány javított az idei évre szóló növekedési elõrejelzésen, a kabinet bízik az uniós környezet javulásában és a beruházások élénkülésében is. Az elemzõk szerint jó okunk van feltételezni, hogy idén 3 százalék felett lehet a növekedés. Hogy miért, arról a Nézõpont Intézet gazdasági elemzõje beszélt a Ma reggelben.

Jenei Domonkos az M1 reggeli mûsorában hangsúlyozta: a kilátások jelentõsen javultak a tavalyi évhez képest, már mindegyik hitelminõsítõnél közvetlenül a befektetésre ajánlott kategória alatt van a magyar gazdaság, és még idén várható egy esetleges újabb felminõsítés is a befektetésre ajánlott szintre.

Az elemzõ emlékeztetett: 2010-ben nagyjából a görögökkel egy szinten voltunk, aztán különbözõ irányba indult el a két gazdaság. Budapest egy olyan célt tûzött ki maga elé, hogy a piacról próbálja meg finanszírozni az államadósságot, és egy saját gazdaságpolitikai modellt próbál meg kialakítani, amely egy várhatón 2-3 százalékos stabil növekedést hozhat.

Akkor sokan azt gondolták, ez nem teljesíthetõ, ám 2014-ben már egy 3,6 százalékos növekedésre volt képes a magyar gazdaság, amelynek a szerkezete is jó irányba változott: mostanra a belsõ kereslet húzhat, miközben az uniós pénzek 70-80 százalékát tudtuk lehívni, amivel a régióban is kiemelkedünk, talán csak Románia van hasonló szinten.

Az uniós források a 2015-ös növekedést 3 százalék fölé vihetik, és ezt a javulást már látja az Európai Bizottság is, amely 2,4-rõl mostanra már 2,8 százalékra vitte fel a magyar növekedést, és a mezõgazdasági termelés beindulásával, az építõipar lassú magára találásával ez a szám tovább is nõhet. Hogy aztán a növekedés mennyire lehet tartós, sok mindentõl függ, az olajártól és az euró-forint árfolyamtól, amelyet egy esetleges görög csõd alaposan megráncigálhat – tette hozzá Jenei.

A várható, adóváltozásokról szólva Jenei azt hangsúlyozta: az szja 1 százalékos csökkenése annak a folyamatnak a része, amelyet a kormány 2010-ben vállalt, amikor azt ígérte: egy számjegyûre csökkenti személyi jövedelemadót. Ha a következõ évben is lehetõvé válik egy ekkora mérséklés, ez az ígéret 2018-ra teljesíthetõ lesz, a gazdaságot fehérítõ online kasszák megjelenésével pedig az áfacsökkentés mellett sem lesz gond az áfa-bevételekkel – hangsúlyozta a Nézõpont Intézet gazdasági elemzõje beszélt a Ma reggelben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!