2024. április 24. Szerda, György.
 
Bár tévedni emberi dolog…Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-13 06:02:34
Ezeket a csapdákat kell elkerülni annak, akinek valamiféle megtakarítása van.

A magyar befektetõk egyik sajátossága, hogy rosszul mérik fel saját helyzetüket, illetve kevés információra alapozva, hirtelen hoznak döntéseket. Ezt elkerülendõ a szakemberek bemutatták a leggyakoribb befektetõi buktatókat és azok elkerülésének lehetõségeit.
Sokba kerülhet

Habár tévedni emberi dolog, egy-egy hibás döntés a megtakarítások esetében nemcsak bosszúságot, de anyagi veszteséget is okozhat. A magyar befektetõk körében a legáltalánosabb befektetési csapda, hogy rosszul mérik fel az egyéni kockázatvállalási szintjüket és a befektetés tervezett idõtávját.

Túl óvatos és rövid távra szóló tervezés esetében értékes hozamoktól lehet elesni, míg ha túlbecsüljük tartalékainkat, illetve az idõtávot, akkor olyan befektetési eszköz mellett dönthetünk, ami rövidebb távon csalódást fog okozni, mert nem úgy teljesít, ahogy azt elvárnánk. Ennek szélsõséges esete, amikor a nagyobb hozamot ígérõ, ugyanakkor nagyobb árfolyam-ingadozásra hajlamos részvények esetében egy átmeneti visszaeséskor hirtelen szabadulni akarnak a befektetõk a papírjaiktól, holott éppen ezzel realizálnak veszteséget.
A múlt elmúlt

Szintén nem lehet kizárólag a jó múltbéli hozamok alapján megtakarítást választani, hiszen a piacok nem mozognak kétszer tökéletesen egyformán, még akkor sem, ha bizonyos trendszerû folyamatokat a szakemberek próbálnak minél pontosabban elõre jelezni.

Ami pedig ránk, magyarokra nagyon jellemzõ, és a befektetési döntések során is nagyon jól megfigyelhetõ, az a hirtelen, inkább az érzelmeinkre, a napi hírekre, szóbeszédekre alapozott, semmint az alapos utánajárás után meghozott döntések. Az alacsony kamatkörnyezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a magasabb kamatokhoz szokott befektetõk továbbra is a korábbi kamatelvárásokat támasztják a megtakarításaikkal szemben, ezért akár túl sok kockázatos eszközt bevállalnak egyidejûleg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!