2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mentõk napja – Az OMSZ 67 éve kezdte meg mûködésétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-13 06:25:11
Vasárnap, május 10-én van a mentõk napja, 1887-ben Kresz Géza orvos kezdeményezésére ezen a napon alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentõegyesület – hangzott el az M1 aktuális csatorna déli Híradójában. Az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) 67 éve, május 10-én kezdte meg mûködését.

A mentés 1948-ig egyesületek kezében volt. Ekkor alakult meg az Országos Mentõszolgálat, amely azóta irányítja a különbözõ mentõszervezetek munkáját – hangzott el a Híradóban.

Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) 67 éve, május 10-én kezdte meg mûködését. Tavaly az elõzõ évnél 5 százalékkal több, mintegy 1 millió 50 ezer esetben nyújtottak segítséget a bajba jutottaknak – írta.

“A sikeres életmentés alapja a szaktudás, az erõ és az elhivatottság”, ezért a csaknem 7500 magyarországi mentõdolgozó munkafeltételeinek, egészségmegõrzésének és megbecsültségének erõsítésére komplex programot szerveznek – tette hozzá.

Gyõrfi Pál kiemelte, hogy az Országos Mentõszolgálat feladatszáma és feladatköre is folyamatosan bõvül, ezzel együtt “a magyar egészségügy legnagyobb intézményének” gazdálkodása stabil. A szervezet feladatkörét a közelmúltban a kórházi ágynyilvántartás koordinációjával (KÁNY) bõvítették, áprilistól pedig az ország valamennyi kiemelt sport és szabadidõs rendezvényének egészségügyi biztosításáért is az állami mentõk felelnek. Utóbbiról a napokban írtak alá stratégiai partnerségi szerzõdést a Hungaroring Zrt.-vel és a Magyar Lovassport Szövetséggel – fejtette ki a szóvivõ.

Kitért továbbá arra, hogy a mentésfejlesztést célzó uniós programok idén “célba érnek”, de állami forrásokat is felhasználhatnak. A legutóbbi, 750 milliós támogatásból beszerzett 32 új mentõautó heteken belül szolgálatba áll – tette hozzá Gyõrfi Pál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!