2022. július 3. Vasárnap, Kornél, Soma.
 
Változtak az agrárkár-enyhítési feltételek ez évtõlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-13 06:58:58
Változtak a agrárkár-enyhítési feltételek ez évtõl a korábbi évekhez képest – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal hétfõn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint már az üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó mezõgazdasági termelõk is tagjai lehetnek a megreformált agrárkár-enyhítési rendszernek.

Az üvegházi és fóliás termesztés esetében a kötelezõ tagságra vonatkozó területi limithatár szántóföldi zöldségek esetében legalább 5, ültetvények esetében legalább 1, együttesen pedig legalább 5 hektár.

Az ez alatti területekkel rendelkezõ termelõk számára az önkéntes csatlakozás lehetõsége továbbra is fennáll. Így például, ha egy mezõgazdasági termelõ legalább 5 hektár nagyságú üvegházi vagy fólia alatt termesztett növény (például fejes káposzta és földieper) megjelölésével nyújt be egységes kérelmet, akkor már az idei kárenyhítési évben kötelezõen tagjává válik az agrárkár-enyhítési rendszernek.

A kárenyhítési hozzájárulás hektáronkénti összegét annak függvényében határozzák meg, hogy az üvegház, vagy fóliasátor alatt milyen növényt termesztenek. Szántóföldi zöldség esetében hektáronként 3 ezer, ültetvények esetében pedig ezer forint hektáronként a hozzájárulás mértéke.

Az idevonatkozó miniszteri rendelet szerint a kárenyhítés az elemi káresemények által, a termesztett növényekben okozott károkat kompenzálja. Így a kárenyhítõ juttatás az elemi káresemény által okozott 30 százalékot meghaladó mértékû hozamcsökkenést, illetve üzemi szinten a 15 százalékot meghaladó mértékû hozamérték-csökkenést kompenzálhatja.

Az üvegházi és fóliás termesztés esetében a kedvezõtlen idõjárási jelenségek magában az üvegházban, illetve a fóliasátorban is okozhatnak károkat, azonban ezek a károk továbbra sem képezik részét az agrárkár-enyhítési rendszernek – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!