2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Banki elszámolás – K&H: az elszámoló levél kézhezvételétõl számított 91. napig lehet díjmentesen megszüntetni a hitelszerzõdéstForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-13 07:45:35
A korábbi devizahiteles ügyfelek az elszámoló levél kézhezvételétõl számított 91. napig díjmentesen szüntethetik meg végtörlesztéssel hitelszerzõdésüket, a 91. nap után történõ felmondás esetén a bankok a fennálló tartozás után százalékos díjat számíthatnak fel – hívja fel a figyelmet az MTI-hez hétfõn eljuttatott közleményében a K&H Bank.

A K&H Bank egy másik fontos határidõt is kiemel, ez pedig az elszámoló levél kézhezvételétõl számított 31. nap. Csak ezután kezdeményezhetõ a felmondás, mert a 31. napon válik hatályossá a forintosított hitelszerzõdés.

Jogi szempontból ettõl a ponttól valósul meg az elszámolás, azaz ha ezen határidõ elõtt történik a felmondás, az még az elszámolás elõtti (például devizaalapú) hitelszerzõdésre vonatkozik majd – fejti ki a bank. A felmondási nyilatkozatot ennek megfelelõen a 31. naptól számított 60 napon belül kell benyújtani a kiválasztott új pénzintézethez.

A pénzintézet kiemeli: ha az ügyfél úgy érzi, megvan a kiválasztott új bank, érdemes megtudakolni, hogy mi történik, ha beadja az igénylést, de már lejár a 91 nap, és ezért muszáj a díjmentesség miatt felmondania a régi banknál a szerzõdést, de még nincs válasz az új banktól.

Van olyan pénzintézet, amely ezt a helyzetet azzal segíti, hogy ha ki is csúszik az ügyfél a díjmentes végtörlesztési idõszakból, akkor a hitelösszegbe beépítik a régi bank végtörlesztési díját – írja a K&H.

A bank azt javasolja a hitelcserén gondolkozóknak, hogy alaposan nézzenek körül a hitelajánlatok között. Az elszámoló levélben szereplõ fennálló forintösszegre, a havi törlesztõ részletre és a hátralévõ futamidõre van szükség a minél pontosabb összehasonlító számításhoz, amibõl kiderülhet, mennyivel jár jobban az új hitellel az ügyfél. Annak is érdemes utánanézni, mely bankok azok, amelyeknél a meglévõ tartozásra vonatkozó felmondólevél és fennálló hiteltartozásról szóló igazolás nélkül is kezdeményezhetõ az új szerzõdéskötés.

“Lehetséges, hogy elegendõ a meglévõ kölcsöntartozás írásos felmondását az új hitelre vonatkozó pozitív hitelbírálat után kezdeményezni” – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!