2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Általános iskolákra is kiterjeszti oktatóprogramját az Egy Csepp Figyelem AlapítványForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-14 12:22:18
Tervei szerint az általános iskola alsó tagozatában tanító, diabéteszes gyermekekkel kapcsolatba kerülõ pedagógusokra is kiterjeszti oktatóprogramját az idén tízéves Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

A cukorbetegség terjedése ellen küzdõ nonprofit szervezet 2013-ban indította el Belevalók néven ingyenes edukációs programját pedagógusok, elsõsorban óvónõk és kisgyermeknevelõk számára azzal a céllal, hogy felkészítse õket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Eddig 17 helyszínen már több mint 1200 pedagógus vett részt a képzésen.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kedden együttmûködési megállapodást írt alá a legfontosabb magyar diabétesz szakmai szervezettel, a Magyar Diabetes Társasággal (MDT) és az egyetlen magyar vércukormérõ-gyártó céggel, a 77 Elektronika Kft.-vel – tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

A tervek szerint a partnerekkel együttmûködve nemcsak a képzés szakmai hátterét erõsítik, hanem a következõ tanévtõl az iskolai alsó tagozatban tanító pedagógusokra is kiterjesztik a programot. Ha egy oktatási intézménybe cukorbeteg gyermek kerül, a Magyar Diabetes Társaság közremûködésével a regionális gondozóhely szakorvosa is bekapcsolódik az ismeretek átadásába, és a pedagógusok, szülõk konkrét kérdéseinek megválaszolásával, valamint tanácsokkal segíti a gyermek minél szakszerûbb ellátását.

A Belevalók indításának célkitûzése az volt, hogy 2-3 éven belül az ország minden részébe eljusson a program, és minél több pedagógus szerezzen ismereteket a cukorbeteg gyermekek gondozásáról. Az elõrejelzések szerint 5-10 éven belül nem lesz olyan oktatási intézmény Magyarországon, ahol ne lenne cukorbeteg gyermek.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az alapítvány idén immár negyedik alkalommal rendezi meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közremûködésével. A verseny mostantól nyílt, tehát olyan cukrászdák is nevezhetnek június 12-ig, amelyek nem ipartestületi tagok. Idén is csak egészséges tortarecepteket – azaz fehér liszt, és hozzáadott cukor nélkül készült tortákat – várnak. Az amatõröknek, házikuktáknak kiírt háziverseny szintén júniusban startol.

Az alapítvány programjai közül a már hagyományos Cseppont Patikahét május 18-án veszi kezdetét. Ennek keretében a már megszokott vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett mérõeszközökre és tesztcsíkra vonatkozó akció is várja az érdeklõdõket az alapítvány logójával ellátott gyógyszertárakban. Ezzel egy idõben kezdõdik az Egyszer Élünk Körút, az alapítvány ingyenes szûrõkörútja a legismertebb gasztro- és kulturális fesztiválokon, valamint családi napokon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!