2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Uniós közvetlen támogatást nem kaphatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-14 13:29:41
A mezõgazdasági kibocsátás mintegy tizenhárom százalékát a baromfiágazat adja.

A magyar mezõgazdasági kibocsátás mintegy 13 százalékát a baromfiágazat adja – mondta a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelõs államtitkára.
Magyar tulajdonban

Czerván György a Baromfi Világnap magyar eseményén felidézte, hogy a mezõgazdaság tavalyi kibocsátása folyó áron számítva 2410 milliárd forint volt, magasabb az elõzõ évinél. A magyar baromfiágazat exportorientált szektor, az egy fõre vetített baromfikivitelben – 21 kilogramm – Magyarországot csak Hollandia és Belgium elõzi meg az Európai Unióban. Az ágazat 60 ezer embernek ad munkát, a mezõgazdasági ágazatok közül ennek a legmagasabb szintû az integrációja, és csaknem száz százalékban magyar tulajdonban van – közölte.
Lépésrõl-lépésre

Hangsúlyozta, hogy az unió közös agrárpolitikája a laza piacszabályozású ágazatok közé sorolja a baromfiszektort, ami azt jelenti, hogy uniós közvetlen támogatást nem kaphat az ágazat. Ezért az agrárkormányzat csak a magyar költségvetési forrásokból tud az ágazat számára támogatást biztosítani. Az agrártárca jelentõsen megemelte a baromfiágazatnak járó állatjóléti támogatás összegét. Ez az összeg 2010-ben 4 milliárd forint volt, a múlt évben már 8 milliárd forintot tett ki. Ezt az FM további egymilliárd forinttal növelte meg, majd az orosz embargó hatásainak csökkentésére újabb 0,5 milliárd forintot kapott az ágazat. Így a teljes múlt évi támogatása 9,5 milliárd forint volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!