2022. január 27. Csütörtök, Angelika.
 
Meghosszabbították a gazdálkodóknak az egységes kérelem benyújtási határidejétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-14 14:30:55
Meghosszabbították a gazdálkodóknak az egységes kérelem benyújtási határidejét, akik így egy héttel tovább, május 22-ig nyújthatják be szankciómentesen a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztés Hivatalhoz (MVH) az idei kérelmeiket – mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az egységes kérelmeket eredetileg május 15-ig lehetett volna szankciómentesen beadni az MVH-nak, de azért, hogy a gazdálkodók számára az új rendszer alkalmazása ne okozzon gondot, meghosszabbították a határidõt. Erre az uniós szabályozás is lehetõséget ad, mivel az EU legfeljebb egyhónapos idõtartamra lehetõvé teszi az eredeti határidõ meghosszabbítását.

Az elnök közölte: május 12-ig a múlt évihez hasonló területre, és a tavalyihoz hasonló számban igényeltek a gazdák támogatást.
A múlt évben az említett idõpontig mintegy 4,3 millió hektárra, míg az idén mintegy 4,5 millió hektárra igényelt támogatást 149 ezer, illetve 154 ezer gazdálkodó, azaz ennyi kérelmet nyújtottak be, illetve volt kitöltés alatt – mondta az MVH elnöke.

Elmondta azt is, mivel a beadási határidõ módosul, a kérelmek szankciómentes módosításának a határideje is megváltozik június 15-re. Hozzátette, ha valaki nem tartja be a határidõket, elvonásra számíthat: a támogatás naponta 1 százalékkal csökken.

Az elnök közölte: az új struktúra 35 jogcímen teszi lehetõvé a támogatás igénylését. A hivatal ezért azt tervezi, hogy visszajelez a gazdáknak május 15-tõl, s összefoglalja számukra, hogy milyen feltételeket kell teljesíteniük a támogatáshoz az általuk már igényelt jogcímek esetében azért, hogy az esetleges hiányosságokat még szankciómentesen pótolhassák.

Gyuricza Csaba az MTI kérdésére elmondta: a múlt évben összesen mintegy 180 ezer kérelem érkezett az MVH-hoz, az idén mintegy 170 ezer kérelem beérkezésére számítanak. A támogatási összeg 2015-ben mintegy 420 milliárd forintot tesz ki összességében. Ennek mintegy a felét, 210 milliárd forintot még várhatóan az idén megkapják a gazdálkodók.

Gyõrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról beszélt, hogy az egységes támogatási kérelmek benyújtásának zökkenõnetessé tételében nagy szerepük van a falugazdászoknak. Az eddig beadott kérelmek közül mintegy 120 ezer kitöltésében nyújtottak segítséget. Annak érdekében, hogy ezt a feladatot el tudják végezni, a falugazdász-hálózat létszámát 50 fõvel megerõsítették – mondta a NAK elnöke.

Czerván György, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelõs államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a mezõgazdasági kistermelõk 500-1250 eurós éves átalánytámogatására augusztus 15-ig lehet bejelentkezni, ez az idõpont nem változik.

Újságírói kérdésre az államtitkár közölte: várhatóan az igénylõk mintegy 50 százaléka ezt a támogatási formát választja majd az elõrejelzések szerint.

Hangsúlyozta: a támogatási elõlegre – ahogy ezt a gazdák már megszokták – ez év október 16-tól számíthatnak.

Hozzátette: az egységes kérelem benyújtásához szükséges minõsített vetõmagigazolások benyújtásán könnyítettek a NAK és a zöldségtermelõk kérésére. Emellett a Baromfi Termék Tanács (BTT) kérésére a tavalyi negyedik negyedéves állatjóléti támogatás 2,7 milliárd forintos kifizetését szintén meggyorsítják. Így lehetõség nyílik a támogatás jövõ heti kifizetésére – mondta az államtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!