2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Munkaidõ szerte a világon: létezik egyáltalán a munka-magánélet egyensúly?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-15 11:22:01
Az emberek egyre inkább függnek az idõtõl, és egyre nehezebbé válik a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése.

A Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Better Life index alapján – amely az egyes államok jól-létét és elégedettségét vizsgálja – megmérte, hogy szerte a világon évente átlagosan hány órát töltenek munkával az emberek, és milyenek azokban az országokban az elégedettségi értékek.

ÉRDEKES: 6 tipp, hogyan spóroljunk idõt reggelente

A lenti infógrafikán 35 ország adatai láthatóak, köztük hazánké is.


A 35 országból hazánk a 27. helyen van a munkaidõ tekintetében, vagyis a legtöbbet dolgozó országok közé tartozunk.

De hogyan alakíthatjuk ki az egyensúlyt?

Az OECD szerint az, hogy valaki mennyi idõt tölt a munkahelyén nem csak a munka-magánélet egyensúlyára van hatással, hanem bizonyítottan a túlórázás kihat az egészségre és fokozza a stresszt. A Mashable cikke alapján összegyûjtöttünk néhány ötletet, ami segíthet az egyensúly megteremtésében.
Álljunk ki a saját érdekeinkért: szólaljunk fel amikor a munkahelyi igények és elvárások a teljesítõképességünk határait súrolják, amikor már soknak érezzük.
Próbáljuk meg okosan beosztani az idõnket, hogy ne kelljen sokáig dolgozni: hagyjunk és adjunk magunknak idõt a feladatokra, amikor csak arra fókuszálunk és ne kezdjünk bele más tevékenységbe ( például hosszú, elnyújtott találkozók, megbeszélések).
Tartsunk szünetet: hagyjunk idõt az étkezésre (legalább fél órás ebédszünet!) és ha lehetõségünk van tegyünk egy sétát a munkahelyünk körül.
Válasszuk szét a munkát és a szabadidõt: hogyha mindenképp még otthonról is kell dolgoznunk, akkor alakítsunk ki egy helyet a munkához, amit annak végeztével el tudunk hagyni.
Ne feledjük, hogy a munkahelyi stressz hatással van az egészségünkre: törekedjünk a stressz elkerülésére/csökkentésére pl. mozgással, relaxálással, vagy különbözõ hobbikkal.
Heti vagy havi szinten kísérjük figyelemmel, hogy mennyit dolgozunk: segít a munkát is fejben tartani és ha látjuk mennyi mindennel foglalkoztunk, akkor értékelni tudjuk, hogy egyensúlyban van-e az életünk. Ráadásul, ha úgy érezzük, hogy túl sok van rajtunk, akkor fel tudjuk mutatni a vezetõségnek is bizonyításként, hogy változásra van szükség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!