2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Adótörvények – Benyújtották a jövõ évi javaslatotForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-17 15:31:56
Benyújtotta a kormány a jövõ évi adótörvények javaslatát csütörtökön az Országgyûlésnek.

Az adózással összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tartalmazza, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra, a sertés tõkehúsok áfája 5 százalékra csökken 2016-ban, és mérséklõdik a bankadó is.

Az szja-törvény módosításával változatlanul érvényre jut az a 2014-ben elfogadott szabály, amely szerint a két eltartott után érvényesíthetõ családi kedvezmény mértéke adóban kifejezve 2016-tól kezdõdõen négy év alatt fokozatosan a duplájára, havi 10 ezer forintról havi 20 ezer forintra nõ – áll az elõterjesztés indoklásában.

A javaslat az indoklásban felidézi: 2014. január 1-tõl az élõ-, valamint egész- és félsertés áfakulcsa 27 százalékról 5 százalékra mérséklõdött, “jelentõsen növelve ezzel a hazai feldolgozók versenyképességét”. Annak érdekében, hogy az adókulcscsökkentés pozitív hatásai – többek között a feketegazdaság visszaszorulása – az egész termékpályán megjelenjenek, 2016. január 1-jétõl indokolt a sertés tõkehúsok értékesítését is a kedvezményes, 5 százalékos adómérték alá sorolni – áll az elõterjesztésben.

A magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) között február 9-én aláírt megállapodásnak megfelelõen a bankadó felsõ kulcsa a hitelintézetek esetén az adóalap 50 milliárd forintot meghaladó része után 2016-ban 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban 0,21 százalékra csökken. “2019-tõl az adókulcs az uniós normáknak megfelelõ arányú lesz” – áll a törvényjavaslatban. További változás 2016-tól, hogy a hitelintézetek az adóalapot nem a 2009. évi, hanem a 2014. évi mérlegfõösszeg alapján állapítják meg – teszi hozzá az elõterjesztés. A Javaslat szerint a fizetendõ különadó összege nem haladhatja meg a 2015. adóév vonatkozásában fizetett (fizetendõ) bankadó összegét a 2016-2018. idõszakra.

A javaslat szerint a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulása állandó közteherré alakul át. A javaslat emellett lehetõvé teszi, hogy az önkormányzatok adóelõnyt biztosítsanak azoknak a háziorvosoknak, akik megfelelnek két együttes feltételnek: összes árbevételük legalább 80 százaléka származik a háziorvosi tevékenységbõl, és adóalapjuk nem haladja meg a 10 millió forintot.

Az elõterjesztés szerint az új nyomvonalon létesített közmûvezeték és a nagy (100Mbps) sebességû, szélessávú internet-szolgáltatás nyújtására alkalmas vezetékek után csak az üzembe helyezést követõ hatodik év elsõ napjától kell közmûadót fizetni, vagyis az ilyen vezeték után a létesítéstõl számított 5 évig nem kell adózni, függetlenül a létesítés helyszínétõl és a vezeték típusától.

“Az adóztatás tapasztalatai arra világítottak rá, hogy az új nyomvonalon létesítendõ közmûvezetékek, különösen a hírközlési vezetékek létesítését, valamint a meglévõ hírközlési vezetékek fejlesztését adott esetben hátrányosan befolyásolja az adófizetési kötelezettség” – áll az indoklásban.
A javaslat valorizálja az elsõ házasok kedvezménye címén a házastársak által együttesen érvényesíthetõ, az adóalapból levonható kedvezmény mértékét, így az adóban kifejezett kedvezmény továbbra is 5000 forint jogosultsági hónaponként.
A javaslat a kamatjövedelmeket terhelõ adó változásával összefüggésben fogalmaz meg átmeneti rendelkezést, amely szerint a 2016. január 1-jétõl hatályos 15 százalékos mérték a 2016. január 1-jét követõen megszolgált kamatjövedelmekre alkalmazható

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény módosításával olyan kedvezményt vezet be a javaslat, amely szerint a tárgyévi adózás elõtti eredménynek a megelõzõ adóév adózás elõtti eredményét meghaladó része után az adót nem a tárgyévben, hanem a következõ két adóév során kell megfizetni. A növekedési adóhitel tehát javítja a kedvezményezetti körbe esõ vállalkozások likviditását, ezzel segítve fejlõdésüket – áll az indoklásban.

A javaslat tartalmazza az egészségügyi szolgáltatási járulék inflációt követõ mértékben történõ emelését. Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6930 forintról 7050 forintra emelkedik 2016. január 1-jétõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!