2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Emmi: péntektõl lehet módosítani a tankönyvrendelésekenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-17 16:41:22
Péntektõl június 30-ig módosíthatnak a tankönyvfelelõsök az április 30-ig leadott alaprendeléseken – közölte az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága az MTI-vel.

Emlékeztettek: az elmúlt két év tapasztalatai alapján több ponton is módosult az idei tankönyvellátás menete, és idén már több idõ jutott a kiadványok megrendelésére. A folyamatok a tervezett ütemezés szerint haladnak.

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) tankönyvrendelési felülete április 30-án zárult. 4222 iskola rendelt mintegy 3101-fajta könyvbõl, összesen 12 259 582-õt. A rendelések leadása folyamatos volt, azokat a fenntartók jóváhagyásával rendelési határidõn belül lezárták – közölték.

Kitértek arra, hogy a megrendelt tankönyvek összértéke mintegy bruttó 12 milliárd 51 millió forint volt. Ez csaknem 1,4 milliárddal kevesebb a tavalyi alaprendelés összegénél. A megrendelt kiadványok darabszáma ugyanakkor 4 százalékkal emelkedett a 2014-es adatokhoz képest. A növekedés oka – írták – a tankönyvek árának jelentõs csökkenése, amiben az Oktatáskutató és Fejlesztõ Intézet meghatározó szerepén kívül más kiadók árcsökkentése is lényeges befolyásoló tényezõ volt.

A tankönyvfelelõsök 2015. május 15. és 2015. június 30. között módosíthatják az április 30-ig leadott alaprendeléseiket a beiratkozások pontos számának és a könyvtárakban lévõ tartós tankönyvek minõségének figyelembevételével. A módosítás az iskola által rendelt tankönyvek számát tekintve tankönyvenként legfeljebb 15 százalékban térhet el az eredeti rendeléstõl. A vonatkozó miniszteri rendelet alapján szintén június 30-ig kell a 4. évfolyamtól a normatív kedvezményben részesülõ tanulók státuszát jelölni az online rendelési felületen.

Az alaprendelésben igényelt tankönyvek kiszállítása 2015. augusztus 3-ától augusztus 25-ig történik, az iskolákkal egyeztetett idõpontban.

Megerõsítették, hogy az idén nem lesz diákszintû csomagolás. A tanulói csomagok összeállítását a tankönyvfelelõsök végzik, akiknek a díjazását ennek függvényében a Kello saját forrásaiból megháromszorozza ebben az évben. Ez nettó 300 forint juttatást jelent diákonként.

A diákok mintegy kétharmada, több mint nyolcszázezer tanuló kapja õsztõl ingyenesen a tankönyvet. Ez azt jelenti, hogy a szeptemberi tanévkezdéskor három tanulóból kettõnek nem kell fizetnie a kiadványokért.

A kedvezményben nem részesülõknek a tankönyvek teljes árát kell kiegyenlíteniük, de ebben is van változás az elmúlt évekhez képest: a fizetõs diákok esetében nem küld a Kello elõzetes díjbekérõt. A szülõknek csak a tankönyvek, és az azzal egy idõben történõ számla és a csekk átvétele után kell fizetniük, a legkésõbb 2015. szeptember 15-ig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!