2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Fõvárosi és berettyóújfalui kiállítóhelyek az év múzeumaiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-17 18:05:21
A berettyóújfalui Bihari Múzeum és a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselõi vehették át az Év Múzeuma 2014 elismerést a Múzeumok Majálisa programsorozat keretében megtartott ünnepélyes díjátadón szombaton a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az Év Kiállítása 2014-ben a miskolci Herman Ottó Múzeum Elit alakulat – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetõi címû tárlata lett.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület idén 19. alkalommal hirdette meg pályázatát az év múzeuma kitüntetõ cím elnyerésére, mely az intézmények mûködésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, a múzeumok elmúlt évi fejlõdését értékeli az elismerésrõl döntõ bizottság. Idén hét intézmény közül választották ki a legjobbat.

Az 1947-ben alapított berettyóújfalui múzeum az intézményben õrzött tudás széles körû megosztásáért, a városban és a gyûjtõkörébe tartozó teljes területen az oktatásban, nevelésben játszott szerepéért kapta az elismerést. Széles körû értékmentése, minõségi muzeológiai munkavégzése révén eredményesen szólítja meg a környék lakosságát, oktatási és nevelési intézményeit – áll a szakmai zsûri bírálatában.

A budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új helyszínen történõ magas színvonalú kialakításáért, folyamatos fejlesztéséért, az új állandó kiállítások kiemelkedõ nívójú megvalósításáért részesült a díjban.

Az ötödik alkalommal kiosztott Év kiállítása cím díjazottját ebben az évben 13 intézmény nevezett tárlata közül választotta ki a szakmai zsûri. A miskolci Herman Ottó Múzeum állandó kiállítása korszerû eszközökkel és egységes arculattal, látványos térképekkel, makettekkel, grafikai munkával mutatja be a Karos település határában elõkerült honfoglalás kori temetõk különleges leleteit.

Császtvay Tünde, a Magyar Nemzeti Múzeum fõigazgató-helyettese ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a múzeumok egyre sokrétûbb kihívásokkal néznek szembe.

“Fesztiválközpontnak, központi és közösségi tereknek kell lenniük úgy, hogy közben a tudományos jelleget, a gyûjteményeket és a mûtárgyi állományt is meg kell õriznünk és örökül hagyni a következõ generációkra. Emellett kreatívnak és újító szellemûnek is kell lenniük, hogy megszólíthassák az embereket és követõket találjanak erre a munkára. Ezen a nehéz úton most megmutathatjuk egy-két múzeumnak, mennyire jó úton járnak” – fogalmazott Császtvay Tünde.

Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke szerint minden pályázatból érzõdött, hogy a tudományos bázison alapuló munka célja az ismeretátadás mellett az, hogy az intézmény a közönség és a közösség által használt térré váljon. “Immár 19. éve gyõzõdhetünk meg arról, hogy ebben a folyamatosan változó miliõben hihetetlen invenciókkal, talpraesettséggel és munkamániával kollégáink az egész országban zseniális munkát végeznek” – tette hozzá.

A múzeumok közül a szakmai bizottság különdíját kapta a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum magas színvonalú szakmai bemutató tevékenysége és turisztikai vonzereje elismeréseként. Az Országos Közgyûjtemények Szövetsége és az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság különdíját a szentesi Koszta József Múzeum kapta szakmai, muzeológiai és tudományos tevékenységéért. Elismerõ oklevelet kapott a jászberényi Jász Múzeum, a nyíregyházi Sóstói Falumúzeum és a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum is.

Az Év Kiállítása 2014 díjra nevezettek közül elismerõ oklevelet kapott a Katona József Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Móra Ferenc Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egy-egy tárlata.

Az elismeréseket az idén 20. alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisa részeként adták át. A kétnapos programsorozaton 112 múzeum, 45 program, 12 koncert és 15 ismeretterjesztõ elõadás szórakoztatja a közönséget a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az múzeumok az esemény idei tematikájához illeszkedve a modern 20. század témakörét, eseményeit és személyiségeit értelmezik újra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!