2024. április 24. Szerda, György.
 
Miért döglünk bele az alacsony rezsi kifizetésébe?Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-29 12:01:42
A rezsidémon leverte Európát, de Magyarország tartja magát. Csak Romániában olcsóbb a gáz, és a magyaroknál csak a bolgárok fizetnek kevesebbet az áramért. Kár, hogy a fizetésünk olyan kevés, hogy még ez is sok nekünk. A kormány az Émász és az Elmû egy részének felvásárlása után tovább nyomhatja lefelé az árakat, pedig nem azokkal van baj, hanem a bérekkel.

Megjelent az Eurostat 2014-es rezsijelentése. Az Európai Unióban 2,9 százalékkal nõtt az áram és 2 százalékkal a gáz ára. Magyarország azon kevés országok közzé tartozik, ahol csökkentek a rezsiköltségek egy év alatt. 2014 végére közel tíz százalékkal kellett kevesebbet fizetni az áramért, mint egy évvel azelõtt. Ugyanezen idõszakban a gáz ára 13 százalékkal csökkent.

Az alacsony rezsi országa vagyunk

Nálunk kevesebbet csak a bolgárok fizetnek az áramért, és a románok a gázért. Elsõ blikkre tehát bejött a rezsicsökkentés, érdemes tovább folytatni. A kormány vélhetõleg azt tervezi, hogy az Émász és az Elmû egy részének felvásárlása után tovább nyomja lefelé az árakat.

Csütörtökön a kabinet és az RWE szándéknyilatkozatot írt alá. Eszerint az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) megveheti az Elmû-Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágát, a nemzeti közmûszolgáltató megszerezheti az Elmû-Émász Ügyfélszolgálati Kft.-t, és az RWE értékesíti a hazai villamosenergia-elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az MFB-nek.A Miniszterelnökség csütörtöki közleményében hangsúlyozta, megkezdõdik a nemzeti közmûszolgáltatás villamosenergetikai lábának kialakítása az ENKSZ Elsõ Nemzeti Közmûszolgáltató szakmai irányítása alatt.

Inkább a bérek nõnének

Pedig, ha már így is ennyire olcsó a gáz és az áram, és mi mégis magasnak érezzük a rezsit, akkor nem biztos, hogy az árakkal van a baj. A vásárlóerõ-paritáson mért rezsidíjak terén például már nem áll fényesen Magyarország. Leegyszerûsítve, a fenti ábrán lévõ zöld oszlop azt mutatja az áram esetében, hogy a pénztárcánk vastagságához mérten mekkora összeget kell fizetnünk a két legfontosabb közmûszolgáltatásért. Valóban csak Bulgáriában olcsóbb az áram, mint nálunk, de valójában keveseket terhel meg annyira a számla kifizetése, mint minket. Hasonló a helyzet a gázzal is. 

Drága lehet a rezsicsökkentés

A mesterséges árcsökkentésnek egyébként is nagy torzító hatása lehet. Ráadásul nagy energiával lefaragott 5-10 százalék már nem sokat jelent, ha ilyen alacsony árakról beszélhetünk egyébként is. A másik oldalon persze sokkal nagyobb hatást lehetne elérni. A bérek hasonló arányú emelkedése nagyobb mértékben könnyíthetné meg a családoknak, hogy befizessék a számláikat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!