2024. április 24. Szerda, György.
 
Januártól bõvül a gyed extraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-05-29 18:42:09
Címkék: Bihari hírek, gyed
A munkába visszatérõ anyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be az Emmi család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára. Eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetõség.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a gyed extra 2014. januári bevezetése elõtt az anyáknak választaniuk kellett a gyed és a munkajövedelem között; a kettõt együtt nem kaphatták meg. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyed extra minden 2 év alatti gyermek után külön-külön jár. Ez azt jelenti, hogy az a nõ, akinek két 2 év alatti gyermeke van és visszatér dolgozni - akár részmunkaidõben is - a fizetése mellett két gyedet kap.

Az államtitkár a rendezvényen azt hangoztatta, hogy egy ország, egy nemzet akkor lehet hosszú távon sikeres, ha a családokat erõsíti, rájuk épít, az õ boldogulásáért tesz. Azt is elmondta, egy kormányzás akkor lehet eredményes, ha nem bontja elemeire a családokat, ha nem külön nézi a gyermekeket, a nõket, az idõseket, az álláskeresõket vagy a munkavállalókat.

A konferencia címére - Civilekkel a családokért - utalva Novák Katalin arról beszélt: a kormány célja a családok jólétének növelése, ebben pedig szerinte megkerülhetetlen partnerek a családbarát közgondolkodás elterjesztésében szerepet vállaló civil szervezetek, köztük a rendezvény házigazdája, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom.

Kitért arra: egyre több munkaadó ismeri fel, hogy akkor lehetnek igazán sikeresek, ha erõsítik a cégen belüli családbarát szemléletet, ha támogatják munkatársaikat abban, hogy bátran vállalják családi hátterüket. Hozzátette, ahogy Európa több országában, Magyarországon is egyre inkább elterjed a gyermeknevelés melletti munkavállalás, és úgy látják, a nõk szívesebben és bátrabban vállalnak gyereket akkor, ha látják, hogy összeegyeztethetõ lesz a családi életük a munkájukkal.

Ahol a gyermekvállalás és a munkavállalás egymást erõsítõ és nem egymást kizáró tényezõ, ott sokkal több gyermek születik - fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: Magyarország nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne használja ki azt a tudást, képességet és tenni akarást, amely a magyar nõket jellemzi.

Az államtitkár a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom rendezvényén a családok nemzetközi napja alkalmából családbarát munkahely díjakat adott át.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!