2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A bélfalat is átfúrhatja a veszélyes mágnesForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-05-29 18:45:54
Építõkocka, kis golyó, pénz - ezeket a tárgyakat nyelik le leggyakrabban a gyerekek, a gyerekgyógyász szerint legjobban a mágneses játékokkal kell vigyázni! Fõleg akkor van gond, ha két darabot nyel le a kicsi, két pici mágnesdarabot, vagy egy mágnest és egy fémet, mert ahogy ezek bejutnak a bélbe, összetapadhatnak, átfúrhatják, és nagyon komoly problémákat okozhatnak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nemrég újra ellenõrizte a mágneses gyerekjátékokat. Már a tavalyi vizsgálat eredménye is megdöbbentõ lett: a vizsgált játékok 43 százalékával volt valamilyen probléma, és döntõ többségükben veszélyesek is voltak. Idén ehhez képest javulás tapasztalható: tíz játékból kettõrõl mutatták ki a mûszerek, hogy veszélyesek lehetnek.

Várfalvi Bálint laboratóriumi mérnök, aki a mechanikai és mûszaki laboratóriumban vizsgálta a mágneses játékokat, azt magyarázta, azóta veszélyesek ezek a mágneses játékok, mióta a neodímiummágnesek olcsóbbak és általánosan elérhetõvé váltak, mert ez egy olyan erõs mágnestípus, hogy a bélfalat is összetapaszthatja és kilyukaszthatja.

A szakember a mûsorban egy dartsnyilat mutatott, amely megbukott a vizsgálaton, mert könnyen letekerhetõ mágnesében a maximális érték hatszorosa található. Van egyébként egy trükk, amellyel akár otthon is megvizsgálhatjuk a mágnes erõsségét - hívta fel a figyelmet a szakember. Fogunk tíz hagyományos A/4-es fénymásolópapírt, és ha azt összetapasztja, megtartja a mágnes, akkor olyan erejû, hogy már a bélfalakat is össze tudja tapasztani.

Veres Gábor gyermekgyógyász hetente találkozik olyan gyerkõccel, aki megkóstolt egy-egy érdekesnek bizonyuló játékalkatrészt. A szakember arra figyelmeztetett, ha a bélbe jut a játék, még nem annyira veszélyes, hisz többnyire spontán kiürül a szervezetbõl, sokkal nagyobb lehet a baj, ha a darabka a légutakba, a tüdõbe kerül.

Az egyik legnagyobb játékáruházlánc vezetõje azt a bevizsgálási jegyzõkönyvet mutatta a mûsorban, amely nélkül elvileg nem kerülhet az áruház polcaira játék. Azt mondta, az összes terméken rajta van a minõségbiztosítási jelzés, a korcsoport, a használati utasítás, de - hívta fel a figyelmet - már a CE minõségbiztosítási jelzést is hamisítják, és néha a játék bevizsgálása nélkül is rányomják a termékre. (A CE jelzésnek is megvan egyébként szabványa: a jelnek legalább 5 mm magasnak kell lennie.)

Ha tehát a legmegfelelõbb, legbiztonságosabb játékot szeretnénk vásárolni gyerekeinknek, mindenképp ellenõrizzük le azokat a jelzéseket, amelyek a játékon találhatóak, és legjobban arra figyeljünk, hogy a gyerkõc korának megfelelõ játékkal játsszon, így elõzhetõek meg ugyanis leginkább a játékbalesetek - hangzott el az M1 fogyasztóvédelmi magazinjában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!