2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Óvatosan a kánikulában!Forrás: police.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-12 12:42:46
A tartós hõhullám megviseli az emberi szervezetet. A hõségben a közlekedés résztvevõinek is nagyobb figyelemre és türelemre van szüksége.

A napokig tartó hõség mindenkit kivétel nélkül megvisel, fiatalokat, idõseket, egészségeseket és betegeket egyaránt. A kánikulai forróság még a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is megterheli, természetesen egyénenként eltérõ mértékben.

Sokan nem tudják, de a hõségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A szokatlanul nagy melegnek sokszor van szerepe a közlekedési balesetek bekövetkezésében. A jármûvezetõk a hõségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

A közvetett hatások között figyelembe kell venni, hogy a légkondicionáló készülékkel nem rendelkezõ gépkocsik vezetõi sok esetben nyitott ablakokkal és a sebesség fokozásával próbálnak a hõség ellen „védekezni”. Ezzel semmilyen szabály ellen nem vétenek, de nem szabad elfelejteni, hogy a nyitott ablak szintén fokozza a balesetveszélyt.

A nyári hõségben a gyalogosokra is jellemzõ a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, kevésbé néznek körül, mielõtt lelépnek az úttestre. A tartós melegben a közlekedés résztvevõi között is jelentõsen megnõ a rosszullétek száma, a hõség gyengíti a szellemi erõkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedõk körében ilyenkor fokozottan jellemzõ a koncentráció hiánya, mely a reakcióidõben is jelentkezik. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak.

A balesetek megelõzése érdekében a legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok megtartása, azonban a megváltozott idõjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos. Felhívjuk a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az idõszakban lehetõleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessenek mindig kipihenten és gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további jármûvezetést. Fogyasszanak kellõ mennyiségû folyadékot és mindig legyen hûtött ásványvíz, vagy üdítõital a gépkocsiban! Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot! A napon álló gépkocsit indulás elõtt szellõztessék ki.

Honlapunkról letölthetõ az ORFK-Országos Balesetmegelõzési Bizottság által készített ismertetõ, mely az autópályákon közlekedõk részére foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, különös tekintettel a nyári idõszakra.






ORFK Kommunikációs Szolgálat

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!