2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Durva árzuhanás, a gazdák fogják a fejüketForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-19 14:51:22
Zuhan a nyers tej felvásárlási ára, jelenleg a legjobb termelõk sem tudnak profitot elérni a tehenészetek mûködtetésén. A háttérben a nagy globális kínálat, a tejkvóta eltörlése és az orosz piaczár van. A problémákat tetézi, hogy a támogatási rendszer átalakítása éppen a szakosított tehenészeti telepeket fenntartó agrárszereplõket sújtja a legjobban.

Jelentõs árcsökkenésen van túl a nyers tej az elmúlt egy évben, az utóbbi hónapokban pedig mintha még gyorsulna is ez a folyamat. Míg egy éve még 100 forint felett volt a nyers tej felvásárlási ára, mára a szerzõdött árak is csupán 75-77 forint körül vannak, amelyek minõségi vagy mennyiségi felárral együtt sem érik el a 80 forintot kilogrammonként.

Egy éve még 100 forintot adtak a tejért

A teljesen szabadpiaci, azonnali értékesítést jellemzõ úgynevezett spot árak még ennél is alacsonyabbak, ez ma 72-73 forint körül mozog – írja a Világgazdaság. 0

Az árzuhanás oka a bõséges kínálat. A közelmúltban az Egyesült Államok mezõgazdasági minisztériuma által publikált becslés szerint mind tejbõl, mind pedig sajtból és vajból rekordszintet ér el idén a világ termelése.

Még a legnagyobbak is panaszkodnak

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A felszabaduló piac mellett a tejárak zuhanása mögött meghúzódó másik ok a tavaly augusztusban bejelentett orosz embargó.  „Magyarországot az embargó közvetlenül alig érintette, hiszen hazánk tejszektora szinte semmit sem szállított Oroszországnak, de a lengyelek, hollandok és dánok például sok sajtot és vajat adtak el korábban az oroszoknak. Az embargó után az oda szánt termékeknek helyet kerestek. A feleslegessé vált termékek pedig szinte lebombázták a piacot” – mondta a lapnak Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A helyzet nem túl jó

Raskó György agrárközgazdász szerint a tejtermelésen ma a leghatékonyabb gazdaságok sem tudnak keresni. A szakember szerint hosszabb távon sem túl jó a helyzet.

Az agrárközgazdász szerint ha az európai piac év végéig rendezõdne, vagyis vagy az orosz embargó szûnne meg, vagy néhány komolyabb exportcélpontot, például ázsiai vevõket találnának a nyugati szereplõk, esetleg növekedhetnének az árak.

Raskó György agrárközgazdász

Fotó: Marton Szilvia

„Ha minden szépen alakul, akkor 85 forint környékéig felmehet az ár, ennél magasabb tejárat azonban nem tartok valószínûnek a közeljövõben” – tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!