2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Már vannak számok a boltzár miatti kirúgásokrólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-22 11:19:29
Áprilisra több mint kétezer fõvel csökkent az alkalmazottak száma a kereskedelemben a vasárnapi boltzár bevezetését követõen. Létszámcsökkentés korábban csak akkor volt, amikor esett a piac.

Április volt az elsõ teljes vasárnapi boltzáras hónap. A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy a vasárnapi boltzár bevezetését, az utolsó tiszta hónapot, februárt követõen csökkent az alkalmazottak létszáma – írja a blokkk.com.

A részmunkaidõsök vannak a legrosszabb helyzetben

Áprilisban ráadásul már a teljes munkaidõsök körében is visszaesett a létszám, februárhoz képest több mint félezerrel, míg márciusban még csak a részmunkaidõsöknél mutatott ki csökkenést a KSH. A kiskereskedelemben a teljes és részmunkaidõben foglalkoztatottak száma februárban 182 239 fõ olt. Márciusban már csak 181 640-en, áprilisban pedig 179 818-an dolgoztak boltokban. Ez több mint 2400-zal kevesebb alkalmazottat jelent két hónap alatt.

A vasárnap nyitva tartó boltokban a tulajdonos áll a pult mögé

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek egyes boltokban betöltetlen álláshelyek, de ha vettek is fel alkalmazottat, ennél nagyobb volt a kirúgottak száma, mivel összességében csökkent a létszám.

A nyitva tartást tologatják

A létszámcsökkentésben ráadásul az is benne van, hogy a nagyáruházak meghosszabbították a hétköznapi nyitva tartási idõt is, ami náluk nyilván fékezte az elbocsátások mértékét.

A KSH statisztikája egyébként a négynél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokra terjed ki. A kép annyiban nem is teljes, hogy ha egy igazán kis bolt (1, 2, 3 vagy 4 alkalmazottal) március közepét követõen már éjszaka nem nyitott ki, és elbocsátott emiatt egy alkalmazottat, az nincs is benne a hivatalos statisztikában.

Több mint 2400 közértes állás szûnt meg

Fotó: Marton Szilvia 

A kisboltosok közül azok, akik korábban vasárnap, éjszaka is nyitva tartottak, feltehetõen bocsátottak el alkalmazottat, hiszen ha nyitva maradtak a vasárnapi boltzár bevezetését követõen, akkor az alkalmazott helyett a tulajdonosoknak vagy a segítõ családtagoknak kellett a pult mögé állniuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!