2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
H1N1: hatvanan vannak intenzív osztályonForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-03 12:59:39
Leggyorsabban az ország középsõ régiójában terjed az újinfluenza.

- közölte az egészségügyi miniszter, aki a tiszti fõorvossal és a nõgyógyászati szakmai kollégium elnökével együtt arra kéri a kismamákat, hogy maguk és magzatuk védelmére oltassák be magukat.

 

Az elmúlt héten országszerte húsz százalékkal többen fordultak orvoshoz, mint egy héttel korábban. Hatvanan vannak intenzív osztályon, közülük 25-en szorulnak gépi lélegeztetésre, egy Budapesten ápolt kismama állapota válságos. Eddig kétmillióan kértek oltást az újinfluenza ellen. (MR)


Csak az oltás véd meg - két csecsemõ lélegeztetõgépen - Délmagyarország


Öt gyermeket, köztük két csecsemõt kezelnek a Szegedi Gyermekklinikán H1N1-fertõzés miatt - írja a Délmagyarország.

H1N1 - Válságosra fordult az egyik budapesten kezelt kismama állapota, a szerdán született kislány jól van

Válságosra fordult annak a H1N1 vírussal fertõzött 26 éves kismamának az állapota, akit már 10 napja tartanak lélegeztetõgépen a fõvárosi Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás klinikáján - mondta Gál János, a klinika igazgatója csütörtökön. A szerdán ugyanide bekerült, valószínûleg szintén újinfluenzával fertõzött 21 éves kismama állapota is életveszélyes. Kislánya, akit azonnal császárral világra segítettek viszont jól van, mint kezelõorvosa, Pataki Margit a Független Hírügynökségnek elmondta: a 2200 grammos csecsemõ az elsõ tesztek alapján nem kapta el a H1N1 vírust az édesanyjától. További 2 kismama van súlyos, életveszélyes állapotban az országban, közülük a Szegeden már 5 hete lélegeztetõgépre szoruló 40 éves terhes asszony tüdeje olyan súlyosan károsodott, hogy õt is egy olyan oxigenizátorra kapcsoltak 5 napja, mint amilyet korábban a Semmelweis Egyetemen is alkalmaztak - mondta el a Független Hírügynökségnek Rudas László, a szegedi egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszékének professzora.

Az ECMO eljárásnak az a lényege, hogy kivezetik a vért a kismamából, oxigénnel dúsítják, majd visszavezetik a szervezetbe, tehát a tüdõt kihagyva lélegeztetik - magyarázta.

A gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban ápolt kismama is súlyos, életveszélyes állapotban van. Gartner Béla, az intenzív osztály vezetõje a Független Hírügynökségnek csütörtökön elmondta: a H1N1-el fertõzött 21 éves terhes fiatalasszonyt továbbra is lélegeztetõgépen tartják és altatni kell. A magzat azonban jól van. Ahogy arról korábban a Független Hírügynökség is beszámolt, a nõt szombaton megfázásos tünetekkel és tüdõgyulladással vitték kórházba. Állapota vasárnap vált kritikussá, azóta altatják és mesterségesen lélegeztetik az elsõ kisbabáját váró asszonyt. A nõ szervezetében a H1N1 szövõdményeként alakult ki a tüdõgyulladás.


Csak az oltás véd meg - két csecsemõ lélegeztetõgépen

Mindkét kisbaba lélegeztetõgépen van. A lapnak nyilatkozó Túri Sándor professzor, a gyermekklinika vezetõje azt mondta, ha nem kapcsolták volna gépre a gyerekeket, meghaltak volna.

Három idõsebb fertõzött kisbeteg is van a klinikán, az õ állapotukról nem ír részletesebben a lap. Túri professzor szerint ilyen járvány idején nem szabad kockáztatniuk a szülõknek és az egy évnél idõsebb gyerekeket be kell oltatniuk. A vírus lappangási ideje 1-4 nap, ezután 5-7 napig fertõz a beteg - írja a lap.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!