2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Alacsony a meggy felvásárlási ára Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hajdú-BiharbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-23 11:39:28
Budapest, 2015. június 22., hétfõ (MTI) – Alacsony a meggy felvásárlási ára Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, ezért a termelõk akár a fán is hagyhatják a termést – tájékoztatta egy helyi õstermelõ a kialakult helyzetrõl az MTI-t.

Az MTI ezzel kapcsolatban megkereste Ledó Ferencet, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnökét, aki elmondta, hogy a meggy kilójáért más-más árat fizetnek a felvásárlók, aszerint, hogy az étkezési minõségû vagy csak ipari feldolgozásra alkalmas. Hozzátette: az étkezési meggy kilogrammjáért most a termelõ 150-180 kaphat, míg a felvásárlók az ipari meggyért kilónként 70-80 forintot adnak. Ez utóbbi esetben a 90-100 forintos kilónként ár volna a kívánatos – mondta a FruitVeB elnöke.

A feldolgozók azzal indokolják az ipari meggy alacsonyabb felvásárlási árát, hogy a múlt évrõl még jelentõs készleteik vannak raktáron. Az alacsonyabb ár mellett hozzák még fel érvként azt, hogy a mostani felvásárlási árral kerülhetõ csak el a veszteséges mûködés.

A meggytermelõk az idén mintegy 60-65 ezer tonna termésre számítanak. Ebbõl mintegy 12-15 ezer tonna az étkezési meggyre számítanak a termelõk. Az igazi megmérettetés a termelõk számára várhatóan e hét végén, a jövõ hét elején kezdõdik – vélekedett Ledó Ferenc. Hozzáfûzte: a korai fajták ugyanis leérnek és ebbõl van kevesebb.

A FruitVeB elnöke ugyanakkor utalt arra, hogy van már most is olyan felvásárló, amely 65-90 forintot is ad az ipari meggy kilójáért. De kérdés szerinte, hogy azok a termelõk, akik az olcsóbb árért nem adják oda a termést a felvásárlóknak, mit csinálnak. Egyes információk szerint azoknak, akik nem akarják a 70-80 forintos árért odaadni a meggy kilóját a felvásárlóknak, összesen 6-10 ezer tonna közötti étékesítési mennyiségük van. Kérdés ugyanakkor Ledó Ferenc szerint, hogy a szóban forgó mennyiséggel miként befolyásolható esetlegesen a piac.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!