2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Feltárják a bombákat az egykori hortobágyi lõtérenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-24 15:46:01
A Magyar Honvédség tûzszerészei folytatják az egykori hortobágyi bombázó lõtér mentesítését - közölte a honvédelmi miniszter a helyszínen kedden.

Hende Csaba elmondta: a mentesítés két fázisában elõbb kézi mûszerekkel feltárják és megjelölik a lõszerek, bombák helyét, majd a tûzszerészek megsemmisítik azokat. Eddig már csaknem 40 ezer ilyen jelölés van a Hortobágyon - tette hozzá megjegyezve, hogy eddig 521 hektáron történt meg a mentesítés, ahol 532 robbanótöltetet és 126 kilogramm egyéb pirotechnikai anyagot, robbanószert találtak.

Tûzszerész robbantótestet tart a kezében az egykori hortobágyi bombázó lõtéren, Nádudvar térségében t

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Hende Csaba sajnálatosnak nevezte, hogy ennyi évvel a háború után szerte az országban nagyszámban találnak háborús lõszereket. Tavaly 2612 lakossági bejelentéshez vonultak ki a tûzszerészek, idén már 1242 bejelentésnél tartanak - fûzte hozzá. 

Robbantótestek Nádudvar térségében

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Rácz András, a Földmûvelésügyi Minisztérium környezetügyért felelõs helyettes államtitkára hozzátette: az összesen 3 milliárd 450 millió forintba kerülõ projekt keretében több mint 4100 hektár területet mentesítenek és adnak vissza legelõnek a nemzeti parkban.

Hende Csaba honvédelmi miniszter középen, és mellette balra Rácz András helyettes államtitkár

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A munkálatok, amelyet az unió finanszíroz, 2018 május 30-án fejezõdnek be - mondta a helyettes államtitkár. Beszámolt arról, hogy eddig ötezer bombatölcsért temetettek be, felszámolták az egykori kifutópályát, a "sárgatornyot" és egy laktanyát, és számos mûtárgyat.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!