2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Nem tûnnek el a kereskedelmi tévék, csak hátrébb sorolják õketForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-25 11:46:59
Június 30-án két dolog történik, ami befolyásolja a tévézési szokásainkat, de ezek közül leginkább csak az egyik lesz az, amibõl az átlagnézõ érzékelni fog valamit. Júliustól kezdõdõen ugyanis bõvülnek és a jogszabályi változásoknak megfelelõen a digitális TV-szolgáltatásokban az elsõ csatornahelyekre kerülnek a közszolgálati mûsorok, ami köznyelven annyit jelent, hogy ha eddig az elsõ programhelyen volt az RTL Klub és a kettesen a TV2, akkor ennek jövõ hét szerdán nyugodtan búcsút inthetünk - legalábbis egy idõre.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) tájékoztatása szerint június 30-án megszûnik az M1, M2, Duna és Duna World tévécsatornák hagyományos felbontású sugárzása az Eutelsat 9A mûholdról. Ez közvetlenül azokat illeti, akik nem kábelelõfizetéssel, hanem saját mûholdvevõvel nézik a köztévés mûsorokat, hiszen ha nem hangolják át vevõkészülékeiket, akkor július 1-jén nem a Híradóra ébrednek majd, hanem üres képernyõre. A köztévék korszerûbb, jobb kép- és hangminõséget biztosító nagyfelbontású változata már egy ideje elérhetõ, így semmi akadálya nincsen, hogy áthangoljuk a mûholdvevõket, ráadásul a mûhold pozíciója változatlan, így a parabolaantennát nem kell elforgatni.

A fentiek a szolgáltatókra is vonatkoznak, azaz nekik is át kell hangolniuk a berendezéseiket, de ez a kábeles végfogyasztót nem érinti, illetve nem úgy, ahogy a parabolaantennás társait, hiszen otthon nem kell hangolnunk semmit a készüléken. Ugyanez vonatkozik a MinDigTV elõfizetõire is egyébként. A lényeg, a többséget érintõ változások azonban csak most jönnek: mivel az Országgyûlés elfogadta a médiaszolgáltatásokról illetve a digitális televíziózásról szóló törvények módosítását, július 1-jétõl a mûsorterjesztõk a digitálistévé-szolgáltatásokban alapbeállításként egységesen a csatornasorrend elsõ helyein szerepeltetik a közszolgálati tévéadásokat. Ez azt jelenti, hogy az MTVA mûsorai egységesen az elsõ programhelyekre kerülnek, így több tévéadást is a megszokottól eltérõ, új helyen kell keresni.

A teendõnk ezzel kapcsolatban tulajdonképpen semmi, ha valakinek megfelel az új csatornakiosztás, és örül annak, hogy az elsõ hat programhelyen az M1, az M2, a Duna, az M4 Sport, a Duna World és a késõbb elindításra kerülõ M6 található, akkor nem kell még kicsit sem varázsolnia a set-top boxok távkapcsolóival. Egy kicsit bonyolítja a dolgot, hogy amennyiben szolgáltatóknál nagy felbontású, azaz HD-adások is elérhetõk, úgy a közszolgálati tévémûsoroknak ezeket a változatait is az elsõ helyek között kell szerepeltetniük, ezután következhet a sorban a többi csatorna.

Ha az új rendszer nem tetszik, akkor érdemes újra áttekinteni a tévécsatornák sorrendjét és beprogramozni az új adásokat, illetve, ha lehetséges, a kedvenc csatornáinkat másik programhelyre átmozgatni vagy felvenni a a kedvencek listájára, hogy továbbra is az elsõ programhelyeken jelenjenek meg. Ez nem minden set-top boxon vagy digitális vevõkészüléken valósítható meg, de amennyire tudjuk, a három legnagyobb szolgáltató közül kettõ, a UPC és a Telekom eszközein igen, csak melózni kell rajta egy kicsit. A változás a nézõk több mint kétharmadát érinti, hiszen jelenleg a háztartások 70 százalékában (közel hárommillió otthonban) digitálisan televízióznak.

Az átállásra ugyan már július 1-jén sor kerül, de az elsõ új adó, az M4 Sport csatorna csak július 4-tõl lesz elérhetõ, eleinte ráadásul nem is teljes kínálattal, azt majd csak július 18-tól láthatjuk. Az újabb, M6 nevû köztévé elindulásának pontos idõpontja egyelõre ismeretlen, de a programhelyek közé már most bekerül, legalábbis a digitális szolgáltatásoknál. Hogy aztán szerdától mi lesz látható a helyén, monoszkóp, csatornapromó, statikus felirat, vagy a nagy büdös semmi, azt meglátjuk.

Az MTVA ezt javasolja a szolgáltatóknak

Az Mttv. 74. § (1c) bekezdése szerint július 1-tõl a digitális platformokon a közszolgálati médiaszolgáltatásoknak a csatornasorrendben (EPG, set top box) meg kell elõzni a többi csatornát, az elsõ programhelyekre kell kerülniük. A csatornasorrend preferenciára való elõírás független a HD-tõl (az Mttv. 74. § (1b) bekezdése szerint azon mûsorterjesztõ, amely egy adott átviteli rendszeren HD minõségben is továbbít audiovizuális médiaszolgáltatást, köteles azon az átviteli rendszeren a közszolgálati médiaszolgáltató (1) és az (1a) bekezdés szerinti audiovizuális médiaszolgáltatásait, az (1) bekezdésben meghatározott feltételekkel, HD minõségben továbbítani) vagy SD-tõl, azaz mindkét változatnak meg kell elõznie a többi csatornát.

Az MTVA által a szolgáltatóknak javasolt sorrend nem tükrözi a közmédia csatornáinak jelenlegi, illetve várható nézettségét, illetve mivel az M3 csatorna az Mttv. 74. § (1) bekezdése hatálya alá nem tartozó, elõfizetési díj ellenében hozzáférhetõ médiaszolgáltatás, illetve az M5 (HD) sem lesz kötelezõen továbbítandó besorolású, így ezek valamely elsõ programhelyre való elõresorolását az Mttv. 74. § (1c) bekezdése nem teszi kötelezõvé, ezért nem lenne meglepõ, ha több szolgáltató is eltérne ettõl:

  1. M1
  2. M2
  3. Duna
  4. M4 Sport
  5. Duna World
  6. M6 (elindulását követõen)
  7. M3 (ahol elérhetõ, továbbítása nem kötelezõ, nem tartozik az Mttv. 74. § (1) - (1c) bekezdéseinek hatálya alá)
  8. M5 (elindulást követõen, továbbítása nem kötelezõ, nem tartozik az Mttv. 74. § (1) - (1c) bekezdéseinek hatálya alá)
  9. M1 HD
  10. M2 HD
  11. Duna HD
  12. M4 HD
  13. M6 HD (elindulását követõen)
  14. M5 HD (elindulást követõen, továbbítása nem kötelezõ (nem lesz "must carry"), nem tartozik az Mttv. 74. § (1) - (1c) bekezdéseinek hatálya alá)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!