2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Veszélyes vírusra figyelmeztet KínaForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-12-03 13:52:36
A Panda féreg elsõ verziója több millió pécét fertõzött meg három éve. Az új mutáció agresszívebb, és nehezebb megszabadulni tõle.

Három éve a kínai eredetû Panda vírus több millió gépet fertõzött meg az interneten. Ugyan az íróját elkapták és most is börtönben ül, megjelent a féreg új, minden eddiginél veszélyesebb mutáciiója.


Kínai biztonsági szakértõk arra figyelmeztetnek hogy új, az eddigieknél veszélyesebb verzióval tért vissza a 2006-ban számítógépek millióit megfertõzõ Panda féreg. A Worm_Piloyd.B néven katalogizált vírus futtatható fájlokba és html állományokba eszi be magát, elõször az antivírus programokat kapcsolja ki, aztán egy rootkitet telepít az operációs rendszerbe, ami segít neki elrejtõzni. Végül vírusos weboldalakra irányítja át a gépen futó böngészõt, ahonnan jelszavakat és személyes adatokat lopó trójai programokat tölt le.

Az új Pandát biztosan nem a régi vírus írója készítette, õ ugyanis börtönben ül. Õ volt az elsõ ember Kínában, akit elítéltek számítógépes bûncselekmény miatt, négy évet kapott, miután segített a vírusirtó programok készítõinek a Pandát semlegesítõ kód elkészítésében.

Az elsõ Panda három éve még nem volt igazán veszélyes, az ikonok grafikáinak lecserélésével (innen kapta a nevét: a Windows asztalán az ikonok elõbb-utóbb mind pandákká változtak) még saját magára is felhívta a figyelmet. Az új viszont nagyon jól rejtõzik, és elég hatékonyan nehezíti meg a vírusirtók dolgát az eltávolításban. Ezzel együtt a McAfee vírusirtó cég szakértõi szerint nem valószínû, hogy annyira elterjedjen, mint az elõdje, mert három év alatt sokat fejlõdött a vírusok elleni védekezés technikai szintje is, és a felhasználók általános tudása is a károkozókról.

 

Kínában egyébként virágkorát éli az online bûnözés, hiába osztogatnak elrettentõnek szánt erejû büntetéseket azoknak, akiket elkapnak, annyira csábítóan sok pénz van az internetes alvilágban. Legutóbb egy hattagú csoport bukott le, akik megbízásra írtak vírusokat, és zombihálózatokat adtak bérbe, amivel fél év alatt kétmillió jüant (53 millió forint) kerestek. Néhány hete egy internetszolgáltató céget vezetõ sanghaji férfit ítéltek hathavi börtönre, amiért a vetélytársa üzletét túlterheléses támadásokkal próbálta tönkretenni. Ehhez hárommillió forintnak megfelelõ összeget költött zombihálózatok kibérlésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!