2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A KSH mondott valamit a vasárnapi boltzárrólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-25 12:03:08
2015 áprilisában a kiskereskedelmi forgalom volumene naptárhatástól megtisztítva 5,0 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelemben 1,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2015. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,3 százalékkal haladta meg az elõzõ évi azonos idõszakit.

„A kiskereskedelmi forgalom volumenének értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a vasárnapi zárva tartás 2015. március 15-tõl lépett életbe, hatása csak hosszabb idõszakra vonatkozó adatok rendelkezésre állása esetén mutatható ki” – ezt a módszertani megjegyzést fûzte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az év elsõ négy hónapjának kiskereskedelmi forgalmáról adott jelentéséhez.

752 milliárd forint

2015 áprilisban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldõ és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 752 milliárd forint volt, tájékoztat a KSH. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka pedig az üzemanyagtöltõ állomások hálózatában realizálódott.

Nem az élelmiszerek húzták

2014 áprilisához képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,0 százalékkal nõtt. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,6 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegû vegyes üzletek értékesítési volumene 1,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 2,7 százalékkal nõtt. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 7,1 százalékkal emelkedett.

Növekedtek az eladások a használtcikk- (19 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (15 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (7,3 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (7,2 százalék), valamint az iparcikk jellegû vegyes üzletekben (4,8 százalék). A forgalom volumene nem változott a bútor-, mûszakicikk-üzletekben.

A használt áruk kiskereskedelme nõtt a legjobban

Forrás: Bolhapalota

Folytatódott a bõvülés (22 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedõ csomagküldõ és internetes kiskereskedelemben.

Az üzemanyagtöltõ állomások forgalma 9,3 százalékkal nõtt.

Az elsõ négy hónapban

2015 elsõ négy hónapjában az elõzõ év azonos idõszakához képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,3 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,6 százalékkal nõtt az értékesítés volumene.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!